Mainos

Kiipeilijä Heikki Karinen: K2-vuoren turmaan joutuneet kokeneita

MTV

Suomalaiskiipeilijä Heikki Karisen mielestä K2-vuorella jäävyöryonnettomuuteen joutuneet olivat erittäin kokeneita kiipeilijöitä. Ruotsalaiskiipeilijä on arvostellut turmaan joutuneita liian kokemattomiksi extreme-kiipeilijöiksi K2-vuoren haasteisiin nähden.

- Olen katsonut nettisivuja ja nähnyt, keitä siellä on ollut kiipeämässä. Mielestäni nämä kiipeilijät eivät ole kokemattomia. He ovat kiivenneet Everestille ilman lisähappea ja 8 000 metriin useita kertoja tai hiihtäneet Pohjoisnavalle, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Karinen.

Karisen mielestä jääseinän murtumat ovat täysin yllätyksellisiä tilanteita ja sellainen voi tulla kenen tahansa eteen.

- Hyväkään kiipeilykokemus tai tekniset taidot eivät pelasta tällaisesta tilanteesta. Alastultaessa hyvänkään kiipeilijän suorituskyky ei ole enää paras mahdollinen.

Perjantainen jäävyöryonnettomuus tapahtui Karisen mukaan kaikkein pahimmassa mahdollisessa paikassa. Jäävyöry sattui 8 200 metrin korkeudessa ahtaassa bottleneck-nimisessä suistossa, jossa yleensä kiivetään kiinteiden köysien varassa. Tällaisessa paikassa köydet on etukäteen kiinnitetty ja reitti etukäteen valittu. Reitti hävisi jäävyöryn takia kiipeilijöiden edestä ennen laskeutumista.

Toivo vuorella olevien mahdollisten eloonjääneiden löytymiseksi on hiipumassa. Vuorella on ilmoitettu kadonneeksi yksitoista kiipeilijää, joista osan tiedetään varmuudella menehtyneen. Kaikkien kohtalosta ei ole tietoa.

- Ainakin juomavedestä on jo pulaa, sillä vuorikiipeilijällä on vain pari litraa vettä mukanaan. Vedenpuute johtaa nopeaan uupumiseen vuorella, sanoo Karinen.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.