Mainos

Kiinteistöverot piinaavat eläkeläisiä

Kiinteistöverot kiristyvät roimasti, jos joulun alla avatun Hetemäen veropaketinlinjaukset otetaan sellaisenaan käyttöön. Työryhmä esittää, että veron tuottoa pitäisi lisätä 600 miljoonalla eurolla. Korotus on valtava, 50 prosenttia, sillä tänä vuonna kiinteistöverot tuottavat 1,2 miljardia euroa.

- Ei voi olla mahdollista, että omakotikiinteistöille tämän kaltainen lisäys tulisi. Ne ovat nyt jo sietorajan yläpuolella, sanoo Suomen Omakotiliiton Helsingin piirin puheenjohtaja Raimo Nurmio.

Varsinkin monien eläkeläisten sietoraja on jo ylittynyt. Nurmio on laskenut, että vuodesta 1993 kiinteistövero on noussut yli 200 prosenttia, mutta eläkkeet vain 35 prosenttia.

- Monet ovat kertoneet, että he eivät pysty enää kiinteistöveroja maksamaan ja että asunto on pakko myydä. Näin käy varsinkin, jos jää leskeksi, toteaa Nurmio.

Verot nousivat jo 160 miljoonaa euroa

Kaavailut uusista korotuksista hermostuttavat, sillä tämän vuoden tuhdit kiristykset kirvelevät yhä mielessä. Marraskuun loppuun mennessä verojen tuotto on kasvanut 160 miljoonaa euroa. Se on 20 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

- Suurin osa kunnista joutui nostamaan kiinteistöveroprosenttia, koska niitä alarajoja nostettiin. Monilla kunnilla kiinteistöverojen prosentit ovat perinteisesti ihan siellä alarajoilla, kertoo kehittämispäällikkö Annika Suorto Suomen Kuntaliitosta.

Käytännössä kunnat kilpailevat kiinteistöveroprosenteilla eli se vaikuttaa kunnan kykyyn houkutella uusia asukkaita. Vain Haapajärvellä ja Nummi-Pusulassa verot on hilattu lain sallimille ylärajoille.

- Kunnissa halutaan, että ihmiset ostavat tontteja ja rakentavat. Eli ei haluta nostaa kiinteistöveroprosenttia naapurikuntaa korkeammalle, sanoo Suorto.

Mutta paineita kunnissakin on juuri kiinteistöverojen nostoon.

- Se on suhdanteista riippumatonta vakaata tuottoa, joten se on se helpoin ennustettavissa oleva tuloerä kunnassa, toteaa Suorto.

47 kuntaa nostaa kiinteistöveroa ensi vuonna

Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kehyskunnista Vihdissä kiinteistövero tuottaa jo enemmän kuin yhteisövero. Marraskuun loppuun mennessä yhteisveroja oli Vihdissä tilitetty 2,9 miljoonaa euroa, kiinteistöveroja 6,3 miljoonaa.

- Me nostimme tänä vuonna merkittävästi kiinteistöveroa ja saimme noin 3 miljoonaa euroa lisätuloa, sanoo kunnanjohtaja Kimmo Jarva.

Kuntalaiset eivät ole korkeampia veroja purematta nielleet.

- Kielteistä palautetta on tullut niin kuin yleensä verojen korotuksissa, mutta kasvukuntana meidän on välttämätöntä kerätä lisää verotuloja, sanoo Jarva.

Ensi vuonna Vihti pitää kiinteistöveroprosentit ennallaan, mutta nostaa kunnallisveroa 0,25 prosenttiyksiköllä 19,50 prosenttiin.

Vakituisten asuntojen kiinteistöveroja korottaa ensi vuonna 47 kuntaa. Katso kaikkien kuntien vuoden 2011 tulo- ja kiinteistöveroprosentit tästä.

Lievennyksiä pienituloisille

Kuntaliitossa suhtaudutaan periaatteessa myönteisesti Hetemäen verotyöryhmän kaavailuihin kiinteistöverojen tuottojen lisäämisestä.

- Koska kuntien palvelutaso pitää turvata ja kunnallisveroa ei voi ihan rajattomasti nostaa, niin tämä on yksi tapa lisätä verotuloja, sanoo Suorto.

Pienituloisten vaikeudet kiinteistöverojen maksamisessa tunnustetaan kuitenkin sekä Kuntaliitossa että Hetemäen verotyöryhmässä. Työryhmän mielestä mahdollisten veronkorotusten yhteydessä pitää harkita huojennuksia ihmisille, joiden tulot ovat pienet kiinteistön arvoon verrattuna.

Lievennettyjen verosateiden lisäksi voitaisiin käyttää verovelkaa. Se tarkoittaa, että kiinteistövero maksettaisiin vasta myynnin yhteydessä.

Kuntaliitto on puolestaan esittänyt, että tonttien osalta asuinkäytössä olevien tonttien veroprosentti erotettaisiin muussa käytössä olevista tonteista.

Mutta joka mallissa on omat ongelmansa. Jos korotuksilta välttyisivät vain vakituiset asukkaat, voisi mökkikunnissa syntyä napinaa. Mökeistä maksetaan jo nyt monissa kunnissa korkeampaa kiinteistöveroa kuin vakituisista asunnoista.

- Tuleeko sitten monen sortin kansalaisia joihinkin kuntiin, jos kakkosasuntoa verotetaan kovemmin kuin vakinaisia asukkaita, sanoo Suorto.

Veroista ja mahdollisista huojennuksista päättää aikanaan seuraava hallitus.

Ensi vuonna kesämökkiläisten kiinteistöverot nousevat 40 kunnassa.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.