Mainos

Kiinteistöveron alaraja nousee

Eduskunta on hyväksynyt kiinteistöveron alarajojen nostamisen. Asian sisällön kannalta ratkaiseva toinen käsittely pidettiin tänään.

Keskustan ja kristillisten esitys, jonka mukaan yleisen kiinteistöveron sekä vakinaisen asuinrakennuksen kiinteistöveron alarajoja ei korotettaisi, kaatui äänestyksessä. Yleisen kiinteistöveron alaraja nousee nykyisestä 0,20 prosentista 0,50 prosenttiin. Asuinrakennuksen veroprosentin alaraja nousi 0,10 prosentista 0,22 prosenttiin. Kiinteistöverojen ylärajat säilyvät ennallaan, eli yleisessä kiinteistöverossa 1,00 prosentissa ja vakinaisessa asuinrakennuksessa 0,50 prosentissa.

Uusi laki tulee voimaan vuodenvaihteessa. Lisäksi päätettiin, että kunta voi määrätä erikseen rakentamattomalle rakennuspaikalle vähintään 1,00 prosentin ja enintään 3,00 prosentin veroprosentin. Sitä sovellettaisiin asemakaavan mukaiseen, saman omistajan omistuksessa olevaan rakentamattomaan, rakennuskelpoiseen rakennuspaikkaan. Kiinteistöverojen alarajojen nostoa perustellaan hallitusohjelmaan kirjatulla päätöksellä, että kuntien tulopohjaa vahvistetaan 1,1 miljardilla markalle vero- ja maksupoliittisin toimenpitein. Lain perusteluissa lukee, että tällä tavalla voidaan tasoittaa eri kuntien välisiä kiinteistöveroprosentin eroja.

Keskustan ja kristillisten vastalauseessa vedottiin valtiovarainvaliokunnan vuonna 1998 tekemään päätökseen olla hyväksymättä kiinteistöveron alarajojen korotusta. Tällöin valiokunta katsoi, ettei ole tarkoituksenmukaista pakottaa lailla niitä kuntia korottamaan kiinteistöveroprosenttejaan, jotka ovat tähän asti selvinnyt alhaisimmilla veroprosenteilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.