Mainos

Kiinteistöveroliput postiin

Kiinteistöverolippujen postitus on alkanut. Valtaosa kiinteistön omistajista saa verolippunsa tällä viikolla. Kiinteistöveron tuotto kunnille on tältä vuodelta arviolta noin 3,5 miljardia markkaa, eli noin 300 miljoonaa markkaa enemmän kuin viime vuonna.

-Suurin osa eli kolme neljäsosaa kiinteistöverosta kertyy aikaisempien vuosien tapaan rakennuksista. Maapohjan osuus on neljäsosa tuotosta, arvioi ylitarkastaja Eila Närhi. Noin 75 prosenttia kiinteistöistä on sellaisia, joissa maksettava vero jää alle tuhannen markan. Kiinteistöveroa ei määrätä, jos vero on alle 100 markkaa. Näitä kiinteistön omistajia oli noin kymmenen prosenttia.

Kiinteistöverolaissa säädetyt vähimmäisveroprosentit nousivat vuonna 2000. Yleisen kiinteistöveroprosentin alaraja nousi 0,50 prosenttiin ja vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,22 prosenttiin. Aikaisemmin vastaavat rajat olivat 0,20 ja 0,10. Kiinteistöveron perusteena ovat vuoden 1999 verotusarvot ja kiinteistön sijaintikunnan vuodelle 2000 määräämät veroprosentit. Yleinen kiinteistöveroprosentti on noussut 220 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 240 kunnassa ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 142 kunnassa.

Rakennusten verotusarvon perusteena käytetyt ohjearvot ovat samat kuin edellisenä vuonna. Samoin tonttien ohjearvot ovat valtaosin pysyneet ennallaan, joskin eräissä kunnissa ohjearvoja on nostettu yksittäisillä hinta-alueilla. Vaikka ohjearvoa ei ole nostettu, tontin verotusarvo on voinut nousta, jos sen aikaisempi verotusarvo on ollut pienempi kuin käytössä oleva ohjearvo.

Alle 1000 markan kiinteistövero maksetaan kerralla ensimmäisenä eräpäivänä ja sitä suurempi vero tulee maksettavaksi kahdessa erässä. Eräpäivät ovat 20. syyskuuta ja 2. marraskuuta. Jos verotuksessa on tapahtunut virhe, korjauspyyntö on hyvä tehdä heti ja viimeistään elokuun puoliväliin mennessä. Tällöin uuden korjatun verolipun ehtii saada ennen ensimmäistä eräpäivää. Selvissä virheissä korjauspyynnön voi tehdä puhelimitse asuinkunnan tai kiinteistön sijaintikunnan verotoimistoon.

Ensimmäisen eräpäivän jälkeen muutosta voi hakea verotuksen oikaisulautakunnalta.
-Kirjallinen oikaisuvaatimus osoitetaan oikaisulautakunnalle ja se toimitetaan siihen verotoimistoon, josta verolippu on lähetetty, ylitarkastaja Närhi neuvoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.