Mainos

Kiinteistöveroliput kiinteistönomistajille tällä viikolla

Kiinteistöverolippujen postitus on alkanut, ja valtaosa kiinteistön omistajista saa verolippunsa tällä viikolla.

Lippuja lähetetään noin 1,6 miljoonaa kappaletta. Alustavan arvion mukaan tämän vuoden kiinteistöveron tuotto kunnille on noin 3,2 miljardia markkaa. Summa on noin 500 miljoonaa markkaa enemmän kuin viime vuonna. Suurin osa eli kolme neljännestä kiinteistöverosta kertyy edelleenkin rakennuksista. Maapohjan osuudesta tulee loppu neljännes.

Kiinteistöstä maksettava vero jää 80 prosentissa tapauksista alle tuhannen markan. Kiinteistöveroa ei määrätä, jos vero on alle sata markkaa. Tällaisia kiinteistönomistajia on runsas kymmenesosa kaikista. Kiinteistöveron perusteena ovat viime vuoden verotusarvot ja kiinteistön sijaintikunnan tälle vuodelle määräämät veroprosentit.

Kiinteistöjen vuoden 1998 verotusarvot ovat nousseet edellisvuodesta. Rakennusten jälleenhankinta-arvon laskentaperusteisiin on tehty rakennuskustannusindeksin nousua vastaava korotus, noin kolme prosenttia. Ikäalennusten johdosta korotuksen vaikutus rakennusten verotusarvoihin jää kuitenkin tätä pienemmäksi. Tonttien verotusarvojen perusteena käytetyt verotusarvot ovat samat kuin vuonna 1997.

Tontin verotusarvo on kuitenkin voinut nousta, jos sen aikaisempi verotusarvo on vielä huomattavasti alle käytössä olevien ohjearvojen. Yleinen kiinteistöveroprosentti nousi 137 kunnassa, vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti 126 kunnassa ja muun asuinrakennuksen veroprosentti 161 kunnassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.