Kiinteistöverokorotukset nostavat asumismenoja ensi vuonna

Kiinteistöverojen korotukset nostavat jälleen ensi vuonna suomalaisten asumismenoja. Nyt kiinteistöveroilla paikataan kuntien heikkoa taloutta, jatkossa paineet lisääntyvät entisestään.

Paineita kiinteistöveron korotuksiin tulee kahdesta suunnasta. Ensinnäkin kunnat vaikertavat talousvaikeuksissa. Toiseksi vaatimukset mm. ansiotuloverojen alentamisesta ovat yltyneet. .

Suomen Kiinteistöliiton mielestä lopputulos ei palkansaajaa juuri lohduta.

-Kiinteistöveroa maksavat kaikki, jotka asuvat ja kaikki palkansaajat ja jos tämä vero siirretään kiinteistöveroihin kun tulovero alennetaan, niin samat veronmaksajat sen maksavat, sanoo toimitusjohtaja Ukko Laurila Suomen Kiinteistöliitosta.

Ensi vuonna kiinteistöveroilla kerätään kuntien kassoihin arviolta 670 miljoonaa euroa. Se on 30 miljoonaa enemmän kuin tänä vuonna. . Joka kymmenes kunta nostaa kaikkia kolmea tärkeintä kiinteistöveron lajia. Ne ovat yleinen kiinteistövero sekä vakituisen asunnon ja kesämökin vero. .

Yksi korottajista on Vantaa, jonka kiinteistöveron tuotto nousee liki 34 miljoonaan euroon. Noin miljardin budjetissa se vaikuttaa pieneltä purolta, jolla voidaan kuitenkin reivata vaikkapa vanhusten huoltoa. Lisäksi kuntalaisten asumiskulujen nostaminen kiinteistöverolla on poliittisesti helpompi nakki kuin kunnallisveron korotus.

Suomen kiinteistöliitossa ei uskota, että kuntien isot rahoitusongelmat voitasiin ratkaista nykyisellä kiinteistöveropohjalla.

- Ne miljardin euron tavotteet, jotka ovat jossain vilahtaneet, eivät kyllä tällä veropohjalla onnistu. Täytyy saada maksajia lisää ja on kyllä kuultu, että metsän omistajat eikä poliittiset ryhmät ole kovin halukkaita esim. metsämaiden kiinteistöverottamiseen.

(MTV3)

(Talousuutiset 25.11.2002).

Lue myös:

    Uusimmat