Mainos

Kiinteistönvälittäjien palkkiot ja palvelut

Asuntomarkkinoiden asiantuntijat ovat kilvan ennustanee, että markkinat ovat rauhoittumassa erityisesti korkojen nousun takia. Tuoreimmat tiedot asuntomarkkinoilta viittaavat kuitenkin siihen, että kysyntää riittää ja kauppa käy edelleenkin monilla paikoilla vauhdikkaasti.

"Ainakin myyntiaikojen suhteen markkinat näyttävät jopa kahta edellisvuotta kiihkeämmiltä", arvioi Realia Group Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä. "Esimerkiksi Helsingin keskustassa myyntiajat ovat laskeneet jopa alle 30 vuorokauden, mikä on historiallisestikin todella alhainen luku."

Hän muistuttaa kuitenkin, että huonokuntoinen asunto lähiössä ei mene välttämättä kaupaksi kahdessa kuukaudessakaan. Markkinoiden eriytyminen näkyy myös asuntojen hintakehityksessä. Pääkaupunkiseudulla asunnot kallistuvat edelleen keskimäärin lähes kymmenen prosentin vuosivauhdilla, mutta Helsingin seudultakin löytyy alueita, joissa hinnat ovat kääntyneet loivaan laskuun.

"En odota asuntojen hintojen laskevan kovinkaan paljon, koska kysyntä on erittäin vahva, mutta alueiden sisällä tapahtuu varmaankin eriarvoistumista. Siitä pitävät huolen tulevat työkalut – hintojen julkistus ja erityisesti talojen kuntotodistus."

Tässä nousevatkin arvoonsa hyvin hoidetut taloyhtiöt ja ylipäänsä ammattimainen toiminta kiinteistöalalla – koskee se sitten välitystä tai vaikkapa talojen ylläpitoa. Ammattilaisille nämä eivät tosin ole olleet salaisuuksia tähänkään saakka.

"Meillähän on selonottovelvollisuus, jonka takia joudumme tutkimaan taloyhtiöt", huomauttaa myyntiedustaja Sari Viippola (Huoneistokeskus). "Koska olemme toimineet alueella pitkään, tiedämme hyvin, mikä yhtiö on missäkin kunnossa."

Asunnon ostajat ja myyjät saavat nykyisin internetistä paljon hyödyllistä tietoa markkinoilla olevista asunnoista. Asuntomarkkinoille on tullut myös uusia toimijoita, jotka rakentavat palvelunsa vahvasti nettiin. Tämä on herättänyt keskustelua siitä, mihin kiinteistönvälittäjiä ylipäätään tarvitaan.

"Kahden kuukauden ajan ajoin työn ja tuskan kautta Helsingistä Turkuun, kun yritin myydä asuntoani", huokaa Kari Aihinen. "Otin välittäjän, ja kaksi viikkoa myöhemmin asunto oli myyty hyvällä hinnalla. Turvallisuus ja luotettavuus ovat niitä asioita, minkä takia kannattaa ottaa välittäjä. Hän tekee ison työn myös esimerkiksi tarjousten ja vastatarjousten kanssa."

Työmäärän keventyminen oli painava peruste myös Tuuli Mattilan ja Heikki Tolosen antaessa asuntonsa myynnin kiinteistönvälittäjälle: "Kun itse käy töissä, näytöt ja kauppojen aiheuttama paperityö sujuvat helpommin. Koska välittäjällä on myös tieto siitä, millä hinnalla asunnon saa kaupaksi, ei tule itse turhaan pitkittäneeksi kauppaa liian korkealla hintapyynnöllä. Se saattaa lykätä kauppaa jopa kuukausia."

Viippola muistuttaa myös siitä, että alaa koskevia uusia sääntöjä ja määräyksiä tulee jatkuvasti lisää: "Mukana pysyminen edellyttää jatkuvaa koulutusta. Ei voi vaatia, että tavallinen kuluttaja olisi perillä niistä. Välittäjän työ ei myöskään ole pelkästään myymistä, vaan useimmiten etsitään tilalle uutta kotia."

Kodinvaihtoprosessi kestää keskimäärin kuusi kuukautta, kertoo Realia Groupin liiketoimintajohtaja Raimo Sarajärvi: "Meillä on tällä hetkellä kotivahtihaussa yli 30 000 erilaista kotia hakevaa asiakasta. Kuusi prosenttia heistä ostaa lopulta täsmälleen sellaisen asunnon, mitä lähti alunperinkin hakemaan."

Asiakkaat ovat erilaisia ja niin ovat myös heidän odotuksensa palveluille.

"Olemme ratkaisseet ongelman tuomalla markkinoille erilaisia konsepteja. Esimerkiksi Unique-konsepti keskittyy paikkakunnilla ainutlaatuisiin asuntoihin, joita on vähän tarjolla. Sellaisille on aivan omanlaisensa kysyjäkunta ja sen mukaisesti myös oma myyjäkunta. Sen lisäksi meillä on Huom!-valmisrahoitusmalli, joka on tarkoitettu ensiasunnon ostajille sekä muille rahoitusta tarvitseville asunnon ostajille. Se on nopeuttanut myyntiaikoja, koska ihmisille esitetään selvästi, minkälaiseen sitoutumiseen he ovat ryhtymässä. Kuukausierä on tarkasti nähtävissä", Sarajärvi selventää.

Kiinteistönvälittäjien palkkiohaitari on viime aikoina joka tapauksessa laajentunut. Palkkio on entistä enemmin sidoksissa siihen, minkälaista palvelua välittäjältä haluaa ja saa: "Ammattilaisia ei saa ilmaiseksi töihin", Sarajärvi painottaa. "Iltaisin ja viikonloppuisin työskentelevien ihmisten tulee saada kunnon palkkio. Palkkiohaitari on keskimäärin 3-5 %, mutta euromäärähän on tärkeämpi kuin prosenttimäärä. Tulemme myös tuomaan markkinoille nettiin perustuvan palvelumallin, joka on varmasti halvempi."

Asuntokaupan ja kiinteistönvälityksen uusista palvelukonsepteista kerrotaan myös Helsingin Messukeskuksessa 19.-22.4.2007 järjestettävillä Asuntomarkkinat-messuilla.

(JKA 6.4.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.