Mainos

Kiinteistömaailman pomo nihkeästä talokaupasta: Hurjalta kuulostaa

MTV Uutisten talokauppaselvityksen tulos hämmästyttää kiinteistönvälitysalalla. Kiinteistömaailman toimitusjohtajan mukaan pitkät asunnonvaihtoketjut eivät nyt toimi. 

Tutkivan ryhmän selvityksessä kävi ilmi, että vuosi sitten suurimmilla kaupunkiseuduilla esittelyssä olleista omakotitaloista meni kaupaksi vuoden aikana vain 40 prosenttia. 

Toimitus keskusteli selvityksen tuloksista lukuisten, eri puolilla maata toimivien välittäjien kanssa. Monet pitivät kaupaksi menneiden osuutta yllättävän alhaisena, vaikka talokaupan vaikea tilanne tunnetaankin. Myös ison kiinteistönvälitysketjun johdossa tulosta hämmästelllään. 

– Luku kuulostaa kyllä hurjalta. Tietysti täytyy muistaa, että omakotitaloja tyypillisesti myydään pitkään. Jotkut menevät viikossa ja joitain myydään vuosi tai ylikin, kommentoi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Seppo Hämäläinen

Asuntokaupan ravintoketju jumissa

Hänen mukaansa pitkät asunnonvaihtoketjut eivät toimi. 

– Omakotitalo on ikään kuin ravintoketjun huippu. Siellä ketjussa on ensiasunnon, kaksion, kolmion ja rivitalon ostajaa. Jos mikä tahansa näistä osista ei toimi, kauppa hyytyy. 

MTV Uutisten selvityksessä kävi ilmi, että kaikkein vaisuinta myynti oli yli 300 000 euron hintaisissa taloissa. Niistä saatiin kaupaksi vuoden aikana vain vajaa kolmannes. Kun otoksesta rajataan pois kallis Helsingin seutu, yli 300 000 euron taloista kaupattiin vain joka neljäs. 

– Taloudellinen epävarmuus rauhoittaa monen aikeita ostaa asunto, vaikka oma talous olisikin turvallisella pohjalla. Nimenomaan kalliimpien omakotitalojen kauppaa on nyt tosi vähän. 

Luksuskämpät odottavat ostajia pitkään

Vaikea tilanne näkyy erityisesti kaikkein kalleimmissa kohteissa. 

– Jos ihminen harkitsee muuttavansa 1,5 miljoonan euron hintaiseen taloon, hän todennäköisesti asuu jo nyt varsin mukavasti eikä kiirettä asunnonvaihtoon ole. 

MTV Uutisten selvityksessä tällaisia kohteita ei juurikaan ollut mukana, koska otokseen valittiin vain ne, joissa oli esittely ilmoitusta seuraavan viikon aikana. Kalleimmissa kohteissa on harvoin yleisiä esittelyitä. 

Hämäläinen myös arvioi, että yleinen talouden tilanne vaikuttaa myös kaikkein hyvätuloisimpien talonvaihtoaikeisiin.  

– Monessa yhtiössä tulospalkkioita ja optioita on tullut vähemmän. Näin heille ei tule kimmoketta siihen, että ostettaisiin juuri nyt jotain vielä parempaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.