Mainos

Kiinteistökauppojen määrä kääntyi laskuun

Kiinteistökauppojen määrä on kääntynyt alkuvuonna laskuun. Maanmittauslaitoksen mukaan tammi-kesäkuussa tehtiin reilut 36 000 kiinteistökauppaa, mikä oli viisi prosenttia vuoden takaista vähemmän. Kiinteistöjen hinnat ovat kuitenkin nousseet sen verran, että kauppaan käytetty rahamäärä, neljä miljardia euroa, pysyi edellisvuoden tasolla.

Maanmittauslaitoksen mukaan pientalokauppoja tehtiin vuoden alkupuoliskolla yhteensä 8200, missä oli laskua seitsemän prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Hinnat kohosivat keskimäärin yhden prosentin kaava-alueilla ja pysyivät samana haja-asutusalueilla.

Pientalojen kauppaa selvemmin on hyytynyt tonttikauppa. Pientalotontteja myytiin alkuvuoden aikana koko maassa 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Uudellamaalla pientalotontteja myytiin peräti 30 prosenttia vähemmän. Maanmittauslaitoksen mukaan yksityishenkilöiden myymien tonttien hinnat laskivat asemakaava-alueilla kymmenen prosenttia ja nousivat haja-asutusalueella kuusi prosenttia.

Loma-asunnot venäläisostajien kiikarissa

Haalistuvista talousnäkymistä huolimatta kesämökkien kysyntä on pysynyt vahvana. Vapaa-ajan asuntojen hintojen nousu on jatkunut jo 12 vuotta.

Maanmittauslaitoksen mukaan alkuvuonna rantaan rajoittuvan rakennetun lomakiinteistön hinta kipusi kaava-alueella 19 prosenttia ja kaava-alueen ulkopuolellakin nousua kertyi kahdeksan prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Rakennettu omarantainen lomakiinteistö maksoi ranta-asemakaava-alueella keskimäärin 125 000 euroa. Kaava-alueen ulkopuolella kesämökistä veden äärellä joutui pulittamaan puolestaan keskimäärin 85 000 euroa.

Loma-asumista palvelevia kiinteistökauppoja tehtiin alkuvuonna yhteensä 7800, joka on kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Maanmittauslaitoksen mukaan venäläisostajien kiinnostus suomalaisia lomakiinteistöjä kohtaan on kasvanut edelleen. Viime vuoden 620:stä venäläisten ostamasta kiinteistöstä luku nousee tänä vuonna yli 700:n. Suosituimmat kohteet ovat Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.