Mainos

Kiinteistökauppa kukoistaa

Kiinteistökauppa jatkoi kasvuaan viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla on edelleen kalleinta.

Kiinteistöjä ostettiin ja myytiin viime vuonna edellisvuotta vilkkaampaan tahtiin. Maanmittauslaitoksen julkistamien tietojen mukaan viime vuonna tehtiin kaikkiaan 73 400 kiinteistökauppaa, mikä on noin viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2003.

Myös kiinteistökauppoihin käytetty rahamäärä on edellisvuotta suurempi: rahaa käytettiin 5,7 miljardia euroa, mikä on noin 17 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Asuntojen hinnat jatkoivat nousua

Asuinkiinteistöjen hinnat nousivat koko maassa, mutta huomattavinta nousu oli kalleimmilla alueilla eli eteläisessä Suomessa. Kiinteistökaupan rahamäärän nousua selittääkin se, että kiinteistöjen hinnat nousivat viime vuonna. Keskimääräinen hintataso onkin edellisvuotta korkeampi kaikissa kiinteistötyypeissä.

Pientalojen kauppoja tehtiin viime vuonna lähes 17 000, missä oli nousua kolmisen prosenttia. Nousua hinnoissa oli 11 prosenttia kaava-alueilla ja 6 prosenttia haja-asutusalueilla. Helsingissä omakotitalon keskihinta oli viime vuonna 266 500 euroa, Espoossa 297 000 euroa, Tampereella 180 000 euroa ja Oulussa 151 600 euroa.

Lomaidyllikin kallistui

Myös loma-asuntojen myynti kasvoi viime vuonna, kun kauppoja tehtiin viisi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Sekä vapaa-ajan tonttien että kiinteistöjen hinnat nousivat 6-12 prosenttia. Maanmittauslaitoksen mukaan rakennettu lomakiinteistö maksoi ranta-asemakaava-alueella viime vuonna keskimäärin 75 000 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.