Mainos

Kiinni otetuille koraanit ja lääkärintarkastus miinalaivalla

Miinalaiva Pohjanmaalle kiinni otettuja henkilöitä kuultiin alustavasti tämän päivän kuluessa. Kahdeksantoista merirosvoudesta epäiltyä otettiin kiinni Arabianmerellä varhain tänä aamuna.

- Heillä on hyvät olot laivallamme. Kaikille on tehty lääkärintarkastus, ja he ovat saaneet muun muassa kaksi koraania, kertoi komentaja Pasi Staff merivoimien esikunnasta.

Kiinni otettujen kansallisuutta tai ikää ei keskiviikkona kerrottu. Sitä ei vielä tiedetä, mihin ja milloin heidät siirretään miinalaivalta.

Pohjanmaa hinaa kiinni otettujen 30-metristä tukialusta. Tukialuksen mukana olleet kaksi alle kymmenmetristä nopeaa venettä on nostettu miinalaivan kannelle.

- Alus pysäytettiin, kun nouseva aurinko oli oman laivamme takana ja vaikeutti sen havaitsemista, Staff kuvasi tilannetta.

Merivalvontaa tekevä yhdysvaltalainen lentokone oli havainnut aluksen tiistaina. Pohjanmaalla tarkkailtiin alusta tiistai-illasta lähtien, mutta toimiin ryhdyttiin vasta valoisalla.

- Aluksi koetimme pysäyttää aluksen radion avulla. Kun se ei auttanut, laivan eteen ammuttiin tykillä joitakin räjähtämättömiä ammuksia varoitukseksi. Se tehosi.

Operaatiossa ei loukkaantunut suomalaisia eikä kiinni otettuja, Staff kertoo.

Pohjanmaan pysäyttämä alus oli saattanut yrittää vallata tankkerin tiistaina. Singaporelaiseen tankkeriin yritettiin hyökätä, mutta aluksen miehistö oli ilmeisesti torjunut hyökkäyksen omilla aseillaan, kertoi Staff.

Halutessaan Suomi tekisi esitutkinnan

Keskusrikospoliisi (KRP) ja valtakunnansyyttäjänvirasto miettivät nyt, aloitetaanko tapauksesta esitutkinta Suomessa. Jos näin tehtäisiin ja syytteisiin päädyttäisiin, syytetyt tuotaisiin Suomeen oikeudenkäyntiin.

Atalanta-operaatioon osallistuvat maat saavat itse päättää, aloittavatko ne esitutkinnan kiinni ottamiensa henkilöiden kohdalla. Jos Suomi ei aloita esitutkintaa, siitä päättäminen siirtyy Atalanta-operaation johdolle. Tuolloin syytteitä ei käsiteltäisi Suomessa.

- Päätämme asiasta Suomen osalta lähiaikoina, kertoi rikostarkastaja Teijo Ristola KRP:stä keskiviikkoiltana.

Kiinni otettujen alukselta löytyi ainakin sinkoja, rynnäkkökiväärejä, pistooleja sekä niihin sopivia ammuksia. Suomalaiset näkivät myös, että aluksesta heitettiin tavaraa mereen, ennen kuin se pysäytettiin.

- Lisäksi sieltä löydettiin pilaantunutta kalaa, eikä aluksella ollut kalastusvälineitä. He eivät siis olleet kalastajia, miinalaivan tiedottaja Jussi Virkkunen kertoo STT:lle.

Virkkusen mukaan Pohjanmaan miehistö pääsi epäiltyjen alukselle rauhallisesti. Alukselta ei ammuttu Pohjanmaata kohti, eikä suomalaisten matkaa yritetty hidastaa.

Pohjanmaa turvaa kauppamerenkulkua ja ruoka-avun kuljetusta Somaliaan maan edustalla sekä etsii merirosvoaluksia. Tällä viikolla tehtävää tukivat muun muassa espanjalainen ja yhdysvaltalainen merivalvontalentokone.

Jemenin ja Somalian pohjoisosan välisen Adeninlahden parantuneet sääolot ovat viime aikoina nostaneet alueen merirosvouhkaa entisestään. Merirosvous on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti Intian valtamerellä ja erityisesti Somalian rannikon läheisyydessä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.