Mainos

Kiinasta tulossa uusiutuvan energian ykkönen

Worldwatch-instituutin Maailman tila 2008 -raportin mukaan huoli ympäristön tilasta on johtanut innovaatioiden aaltoon.

Kiinasta on jo lähivuosina tulossa johtava maa uusiutuvan energian markkinoilla. Näin ennustaa amerikkalaisen Worldwatch-instituutin pääjohtaja Christopher Flavin.

Flavin puhui vuosittaisen Maailman tila -raportin julkistamisen yhteydessä. Raportin mukaan huoli ympäristön tilasta ohjaa nyt hallituksia, kansalaisjärjestöjä ja liike-elämää kehittelemään ympäristön kannalta kestäviä uudistuksia.

Pääjohtaja arvioi, että Kiinasta on kehittymässä eturiviin nouseva innovaatioiden luoja. Tämän ansiosta Kiina on uusiutuvan energian markkinoilla ykkönen jo alle kolmessa vuodessa.

Flavin muistutti samalla, että Kiina on yhä maailman toiseksi suurin hiilidioksidin tuottaja ja kirimässä kiinni Yhdysvaltoja.

-Vaikka Euroopassa on joitakin menestystarinoita uusiutuvan energian saralla, en usko että mitään niistä voi verrata Kiinaan nopeudessa, jolla uusia markkinoita syntyy sekä uusien lakien kattavuudessa ja tehokkuudessa, Flavin sanoi. Hän viittasi Kiinassa vuonna 2006 voimaan tulleeseen uusiutuvaa energiaa koskevaan lakiin.

Liike-elämä mukaan

Maailman tila -raportti toteaa, että maailmalla on vastassaan merkittäviä ympäristöuhkia. Myönteisenä pidetään kuitenkin sitä, että maailma on herännyt näihin haasteisiin ja on nyt matkalla kohti "elinvoimaista kestävää taloutta".

Huoli ilmastonmuutoksesta ja yleensäkin ympäristöstä on tuonut mukanaan ennennäkemättömän innovaatioiden aallon, ja mukana ovat niin kansalaisjärjestöt, hallitukset kuin liike-elämäkin. Flavinin mukaan kysymys kuuluu nyt, ovatko nämä uudistukset tarpeeksi.

Raporttia laatimassa ollut Gary Gardner vertasi kestävän kansainvälisen talouden nykyvaihetta pellon istuttamiseen.

-Katsomme peltoja nyt varhaisen kevään vaiheessa ja näemme innovaatioiden versoja. Mutta saammeko täyden sadon, hän kysyi.

Gardner huomautti, että vuosia sitten ympäristön tilasta olivat eniten huolissaan ympäristöryhmät. -Myöhemmin hallitukset liittyivät mukaan, ja nyt näemme mukana myös liike-elämän päätekijät, hän kiitteli.

Uusiutuvaan energiaan sijoitettiin vuonna 2006 noin 35 miljardia euroa, 33 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, raportti sanoo. Yrityksistä monet kuten General Motors ja Toyota ovat lähteneet kehittämään "puhdasta" teknologiaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.