Mainos

Kiinassa valmistaudutaan uuteenvuoteen

Miljoonat kiinalaiset vaeltavat kotiseudulle uudenvuodenviettoon. Tänä vuonna lumikaaos on sotkenut juhlaan valmistautumista.

Jälleen on tullut se aika vuodesta, jolloin sadat miljoonat kiinalaiset viettävät suurinta juhlaansa. Kiinalainen uusi vuosi alkaa tänä vuonna huomenna, mutta juhlaan on valmistauduttu jo viikkoja.

Juhla ei ole pelkästään iloa ja jälleennäkemistä, vaan myös valtava ponnistus kuljettaa kymmenet miljoonat kiinalaiset kotiseuduilleen perheen ja suvun pariin.

Uusivuosi eli kevätjuhla on kiinalaisen kalenterin tärkein juhla, jota varten työläisille annetaan viikon mittainen loma. Vapaata tarvitaankin, sillä arviolta 180 miljoonaa kiinalaista on kevätjuhlan aikaan liikkeellä.

Katso myös eilinen juttu:

Matkustaminen saattaa tavallisestikin olla puhdasta onnenkauppaa, sillä lippujen saaminen voi olla kiven takana.

-Kuinka voi olla mahdollista, että klo 9.30 liput ovat loppuneet, vaikka niitä on alettu myydä puolta tuntia aiemmin. Miksi näin käy joka vuosi, ihmetteli eräs Pekingissä työskentelevä siirtotyöläinen.

Lumi esti satojen miljoonien matkan

Tänä vuonna liikennekaaosta on pahentanut pitkään jatkunut rankka lumisade. Lumi ja pakkanen ovat katkoneet sähköjä Etelä- ja Itä-Kiinassa, missä talvet yleensä ovat huomattavasti leudompia.

Kymmenet miljoonat kiinalaiset ovat jääneet jumiin rautatieasemille, lentokentille ja bussiasemille. Teitä raivaamaan on määrätty kansanarmeijan sotilaita.

-Tunnen olevani täysin avuton. En pysty tekemään mitään, ja kaikki johtuu tästä säästä. Jatkan yrittämistä ja odottamista. Minun on päästävä kotiin kevätjuhlan aikana ja saatava olla yhdessä perheeni kanssa, huolehti Anhuista kotoisin oleva Chen Chunqiao odottaessaan matkaan pääsyä Shanghaissa.

Lahjoja ja hyvän onnen rahaa

Monille kevätjuhla on ainoa aika vuodesta, jolloin he näkevät kotiseudulle jäänyttä perhettään.

Juhlinta alkaa kuten länsimaissa jo uudenvuodenaattona, jolloin on perinteisesti keräännytty saman pöydän ääreen - eikä valmisteluissa ole säästelty vaivaa tai rahaa. Nykyisin yhä useammin aattoateria nautitaan ravintolassa.

Kodit koristellaan uudenvuodenkuvilla muun muassa pulleista ja hymyilevistä lapsista, jotka ovat yltäkylläisyyden vertauskuvia. Kodit siivotaan perusteellisesti ja kaikille hankitaan lahjoja ja uusia vaatteita. Lapset saavat lisäksi hyvän onnen rahaa, joka on kätketty punaisiin kirjekuoriin tai punaiseen käärepaperiin.

Kiinalaista uuttavuotta vietetään perinteisen kuukalenterin mukaan. Juhla sijoittuu tammikuun 21. päivän ja helmikuun 20. päivän välille.

Torstaina alkavana rotan vuonna syntyneitä pidetään luovina, anteliaina ja rehellisinä. Rotan vuotta pidetään hyvänä aikana muun muassa avioliiton solmimiseen, uuden työpaikan löytämiseen tai muutoin uuden elämänvaiheen aloittamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.