Mainos

Kiinassa tuomittiin taas toisinajattelija

Kiina tuomitsi tänään jo kolmannen toisinajattelijan pitkään vankeuteen kansainvälisistä vastalauseista huolimatta. Wuhanilainen tuomioistuin langetti Qin Yongminille 12 vuoden vankeusrangaistuksen "valtiovallan uhmaamisesta", kertoi oikeuden edustaja.

Qin on ollut mukana yrityksissä rekisteröidä virallisesti kommunistisen Kiinan ensimmäinen oppositiopuolue. Demokraattiseksi puolueeksi nimetyn puolueen kaksi muuta perustajajäsentä, Xu Wenli ja Wang Youchai, saivat eilen yli kymmenen vuoden vankeustuomiot kumouksellisesta toiminnasta.

Tuomioita on pidetty viestinä siitä, ettei Kiina aio missään oloissa luopua kommunistipuolueen yksivallasta. Vaikeneminen yrityksistä rekisteröidä oppositiopuolue päättyi tosin tiistaina, kun viralliset tiedotusvälineet mainitsivat demokraattisen puoleen ensi kertaa nimeltä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson vetosi tänään Kiinaan, jotta se takaisi kansalaisilleen perusoikeudet, mukaanlukien oikeuden tasapuoliseen oikeudenkäyntiin. Robinson teki vetoomuksensa sen jälkeen kun Kiina oli langettanut kolmelle toisinajattelijalle ankarat vankilatuomiot.

Robinson sanoi seuranneensa kolmen nyt tuomitun oikeudenkäyntejä ja vaatineensa kansainvälisten tarkkailijoiden pääsyä oikeuden istuntoihin. Robinson sanoi lisäksi, että hänelle on luvattu toimittaa tarkempi selonteko nyt päättyneistä oikeudenkäynneistä.

Myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvosteli toisinajattelijoiden oikeudenkäyntejä.
-Nämä oikeudenkäynnit osoittavat (Kiinan) viranomaisten halveksivan kansainvälisiä sopimuksia, jotka he ovat allekirjoittaneet vain kaksi kuukautta sitten, Amnesty sanoi viitaten YK:n sopimukseen kansalais- ja poliittisista oikeuksista, jonka Kiina allekirjoitti parisen kuukautta sitten.
-Tämä on suuri takaisku nyt, kun Kiina on vuoden ajan osoittanut hieman suvaitsevampaa suhtautumista toisinajattelijoihin, järjestö totesi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.