Mainos

Kiinassa kuollut 50 rajussa lumimyrskyssä

Miljoonia kiinalaisia on jäänyt saarroksiin epätavallisen runsaan lumen tulon vuoksi. Kiina on määrännyt armeijan avustamaan ankaran talvimyrskyn takia vaikeuksiin joutuneita ihmisiä.

Kiinassa armeija on käynyt taistoon maassa riehuvaa poikkeuksellisen ankaraa talvimyrskyä vastaan. Maan keski-, etelä- ja itäosiin määrättiin yli 460 000 sotilasta auttamaan myrskyn takia vaikeuksiin joutuneita ihmisiä.

Tuhannet sotilaat tarttuivat lumilapioihin samalla kun armeijan helikopterit puskivat tuulta ja tuiskua vastaan yrittäessään toimittaa apua lumen saartamille ihmisille. Arviolta 50 ihmistä on jo menehtynyt lumentulon ja pakkasen seurauksena. Kuolleiden määrän pelätään edelleen nousevan, koska myrskyalueilla on ilman juomavettä ja sähköä yhä miljoonia ihmisiä.

Energiapula on pahentunut kivihiilirekkojen jäätyä jumiin lumisille teille muiden ajoneuvojen sekaan. Myös korjaustyöt ovat edenneet hitaasti myrskyn runtelemilla alueilla. Energiayhtiöt kertoivat useiden työntekijöidensä kuolleen heidän yrittäessään korjata jäätyneitä ja lumen romahduttamia voimalinjoja.

Pääministeri pahoitteli

Sotilaiden lisäksi miljoona poliisia määrättiin pitämään järjestystä ruuhkautuneilla maanteillä ja juna-asemilla, missä monet ovat odottaneet päiväkausia liikenteen palautumista normaaliksi. Liikennekaaosta on pahentanut se, että kiinalaiset matkaavat tähän aikaan suurin joukoin koteihinsa uudenvuoden viettoon.

Kiinan maaseudulta kaupunkeihin muuttaneille miljoonille siirtotyöläisille uudenvuoden aika on ainoa mahdollisuus käydä kotona perheen luona.

- En aikaisemmin saanut lippua, mutta nyt kun ihmiset palauttavat lippujaan, toivon että joku myy omansa minulle, kertoi vaimonsa ja lapsensa luokse matkalla oleva Ding Ming. Matka Kantonista kotikaupunkiin kestää 30 tuntia.

Mingin lisäksi Kantonissa odotti matkaan pääsyä arviolta lähes 220 000 ihmistä. Kiinan pääministeri Wen Jiabao teki harvinaisen vierailun kaupungin päärautatieasemalle, missä hän pahoitteli tilannetta väkijoukolle.

Kaksi päivää asemalla odottanut Ye Jun ei jaksanut innostua pääministerin vierailusta.

- Ei se muuta mitään. Istumme täällä edelleen, hän sanoi.

Vihannekset kallistuivat

Vihanneksista ja muista elintarvikkeista alkoi monin paikoin olla pulaa kuljetusvaikeuksien vuoksi. Osissa maata vihannesten hinnat ovat nousseet jo yli 50 prosenttia.

Myrskyn täysi tuhovoima paljastuu vasta myöhemmin. Jo nyt on selvää, että vilja- ja hedelmäsadot ovat laajoilla alueilla tuhoutuneet täysin.

Myös teollisuus on kärsinyt myrskystä. Useiden ulkomaisten autonvalmistajien Kiinan-tehtaat ovat joutuneet pysäyttämään tuotantoaan. Tuotannon supistuksista kertoivat muun muassa Fordin, Toyotan ja Nissanin tehtaat.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.