Mainos

Kiinassa kauppiaskapina Nokiaa vastaan

(MTV3 - Petri Saraste)

Matkapuhelinjätti Nokian maine on kärsinyt viime aikoina pahoja kolhuja Kiinassa. Paikalliset matkapuhelinmyyjät ovat lähteneet taisteluun Nokiaa vastaan maan mediassa sekä toimittamalla kirjelmiä keskeisille viranomaisille.

Alkukesästä järjestettiin myös myyntiboikotteja eri puolilla Kiinaa. Syynä kauppiaskapinaan ovat sakot, joita Nokia perii tukkukauppiailta puhelimista, jotka on myyty yhdessä sovittujen alueiden ulkopuolella. Viime keväänä sakkoja korotettiin yli kauppiaiden sietorajan noin 100 euroon puhelinta kohden.

Kauppiaat vaativat Nokiaa muuttamaan monimutkaista ja ankaraksi kokemaansa palkkio -ja sakkojärjestelmää.

Syytöksien mukaan mukaan Nokia ei ole toimittanut sakkomaksuista kuitteja ja on näin syyllistynyt veropetokseen. Kirjelmä tästä on toimitettu mm. Kiinan veroviranomaisille ja hallitukselle.

Nokian antaman kirjallisen lausunnon mukaan tällä kourallisella joukolla kauppiaita ei ole sopimussuhdetta yhtiöön. Se kiistää toimineensa vastoin lakeja ja hoitaneensa veronsa asianmukaisesti.

Nokian asianajaja mukaan kauppiaskapinan johtaja Liu Youming on syyllistynyt herjaamiseen ja väärän tiedon levittämiseen ja vaatii tältä julkista anteeksipyyntöä.

Tiedotusvälineet ovat uutisoineet asiasta laajasti ympäri Kiinaa ja Nokian brändi on joka tapauksessa kärsinyt kolhuja. Nyt odotellaan nähdäänkö kapinakauppiaiden ja Nokian välillä vielä seuraava näytös oikeudessa.

Katso Petri Sarasteen raportti Kiinasta (Kymmenen uutiset 29.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.