Kiinassa jälleen mielenosoituksia Japania vastaan

Tuhannet kiinalaiset ovat osoittaneet mieltään Japania vastaan Shanghaissa ja ainakin kahdessa muussa Kiinan kaupungissa.

Shanghaissa mielenosoittajat ovat heitelleet pulloja ja kiviä kohti Japanin konsulaattia, jolle he marssivat eri puolilta kaupunkia. Mellakkapoliisi on yrittänyt pitää tungeksivat ihmisjoukot loitolla.

Silminnäkijöiden mukaa marssijoita on jopa 20 000. Heillä on nähty kylttejä, joissa lukee "Japanin vastainen sota ei ole ohi".

Itäisessä Hangzhoun kaupungissa noin 10 000 ihmistä kokoontui aamulla Suomen aikaa mielenosoitukseen, joka vaati muun muassa japanilaistuotteiden boikottia. Pohjois-Kiinassa Tianjinin kaupungissa pari tuhatta ihmistä kerääntyi niin ikään mielenosoitukseen.

Pekingissä mellakkapoliisit vartioivat katuja, mutta pääkaupungin tilanne on pysynyt rauhallisena.

Mielenilmausten syynä on se, että Japani vähättelee toisen maailmasodan aikaisia sotarikoksia kiinalaisia vastaan. Protesteja on kiihdyttänyt myös Japanin anomus saada pysyväisjäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa. Viime viikonloppuna kymmenet tuhannet kiinalaiset osoittivat mieltään Japania vastaan kolmessa kaupungissa. 09:20

Myös Pohjois-Kiinassa Tianjinin kaupungissa on satoja ihmisiä kerääntynyt Japanin vastaiseen mielenosoitukseen.

Mielenosoituksia on suunniteltu täksi päiväksi myös Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin ja muihin Kiinan suuriin kaupunkeihin. Pekingin kaduilla on nähty mellakkapoliiseja, mutta mielenosoittajista ei toistaiseksi ole ollut havaintoja.

Mielenilmausten syynä on se, ettei Japani ole hyvittänyt vuosien 1931-1945 Kiinan miehityksen aikaisia sotarikoksia. Protesteja on kiihdyttänyt myös Japanin anomus saada pysyväisjäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa.

Myös viime viikonloppuna kymmenet tuhannet kiinalaiset osoittivat mieltään Japania vastaan kolmessa kaupungissa.

Media kertoo protesteista vain englanniksi

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua on kertonut Japanin vastaisista mielenosoituksista Shanghaissa, mutta vain englanniksi.

Kiinalaislehdet, tv, internetin uutissivustot ja uutistoimiston kiinankielinen puoli sen sijaan vaikenivat tapahtumista. Kiinan hallitus sensuroi liian arkoina pitämiään uutisaiheita rutiininomaisesti ja on ollut huolissaan siitä, että mielenosoitukset voisivat levitä sisäpoliittisten aiheiden arvosteluksi.

Kiinalaismedia noteerasi viime viikonlopun mielenosoitukset vasta keskiviikkona, jolloin pääministeri Wen Jiabao viittasi niihin matkallaan Intiassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat