Kiinassa ärähdettiin Starbucks-kahvilaketjun hinnoille

Maailman suurin kahvilaketju Starbucks on joutunut jyrkän arvostelun kohteeksi Kiinassa.

Arvostelijoiden mukaan Starbucks kynii kiinalaiskuluttajilta kohtuuttomia hintoja.

Starbucksin kahvi Kiinassa on kalliimpaa kuin esimerkiksi Tokiossa, Lontoossa tai New Yorkissa. Samaan aikaan tulotaso on Kiinassa huomattavasti alhaisempi kuin edellä mainituissa metropoleissa.

Jo ihan kahvilaketjun itsensä antamien lukujen valossa näyttäisi siltä, että yhtiö ylihinnoittelee Kiinassa.

Starbucksin voittomarginaali Kiinan ja Tyynenmeren alueella on 32 prosenttia, kun se Amerikoissa on 21 prosenttia ja Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella vain 1.9 prosenttia.

Kuohuntaa on aiheuttanut erityisesti se, että Starbucks nosti hintoja Kiinassa jo toista kertaa tänä vuonna - kilpailevat kahvilaketjut eivät ole näin tehneet.

Starbucks: Hintaa nostaa Kiinan kova verotus

Starbucksin edustajat ovat vastanneet kritiikkiin toteamalla, että kustannukset Kiinassa ovat korkeammat kuin muualla. Tämä johtuu tuontituoteverosta: ulkomaisten tuotteiden, kuten kahvin verotus on Kiinassa ankaraa.

Muilta osin perustelua pidetään ontuvana, sillä kustannukset eivät ole Kiinassa lähelläkään Lontoon ja Tokion tasoa. Lisäksi henkilöstökulut ovat murto-osan Euroopan kustannuksista ja asiakasmäärät puolestaan ovat moninkertaiset.

Starbucksin ohella ulkomaiset yhtiöt toimivat Kiinassa kuitenkin paikallisen lainsäädännön puitteissa - herättivät hinnat minkälaista arvostelua hyvänsä.

Hintakritiikki ei ole toistaiseksi aiheuttanut asiakaskatoa Starbucksissa. Elintarviketurvallisuus on Kiinassa sen verran kehnolla tolalla, että ihmiset ovat valmiita maksamaan ulkomaisista, luotettavaksi koetuista brändeistä moninkertaisenkin hinnan.

Arvostelu länsimaisia yhtiöitä kohtaan on kuitenkin lisääntynyt Kiinassa viime vuosina, joten ulkomaiset yritykset joutunevat miettimään uudelleen hintapolitiikkaansa Kiinan markkinoilla. Myös Kiina saattaa joutua tulevaisuudessa harkitsemaan sitä, pitäisikö nykyistä tuontituoteveroa alentaa.

MTV3 - Linda Ma, Shanghai

Lue myös:

    Uusimmat