Mainos

Kiinan WTO-neuvottelut uuteen alkuun

Aasian ja Tyynenmeren maiden järjestön Apecin huippukokous syyskuun puolivälissä näyttäisi muodostuvan merkittäväksi Kiinan pyrkimyksille päästä Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi, arvioivat diplomaattilähteet. Lähteiden mukaan kaiken pitäisi olla valmiina Kiinan nopealle jäsenyydelle.

Kiinan lippukuvio, Belgradin-lähetystössä kuolleet + USA+Nato-tunnukset

Kiina katkaisi WTO-neuvottelut Yhdysvaltain kanssa sen jälkeen, kun sotilasliitto Nato pommitti vahingossa Kiinan Jugoslavian-suurlähetystöä Belgradissa toukokuun alussa. Lähteiden mukaan neuvottelut jatkunevat kuitenkin vauhdilla, kun presidentit Bill Clinton ja Jiang Zemin ovat tavanneet Apecin kokouksen yhteydessä Uudessa-Seelannissa 14. syyskuuta.
-On olemassa 95-prosenttinen varmuus siitä, että he sanovat: Aloitetaan kahdenväliset neuvottelut ja tehdään WTO-kysymyksestä ykkösaihe, sanoi ulkopuolinen kauppaneuvottelija.
Kumpikin osapuoli on innokas paikkamaan kuukausia jäissä olleita suhteita, minkä vuoksi neuvottelijoiden uskotaan olevan valmiit joustamaan ja sopimaan jäseneksi pääsemisen ehdoista.
-Amerikkalaiset arvioivat, että he tarvitsevat parisen viikkoa, hän jatkoi.

Yhdysvallat vahvisti jo viime torstaina, että maat ovat sopineet aloittavansa asiantuntijatason neuvottelut WTO:sta viikkoa Clintonin ja Jiangin tapaamista aiemmin. Sopu oli jo lähellä huhtikuussa, kun Yhdysvalloissa vieraillut pääministeri Zhu Rongji julkisti Kiinan neuvotteluohjelman, joka sisälsi paljon myönnytyksiä. Yhdysvallat epäröi tuolloin, mutta läntisten diplomaattien mukaan näyttäisi nyt suhtautuvan myönteisesti pakettiin.
-Zhun ehdotukset olivat hyviä, niissä oli paljon hyviä asioita, sanoi eräs diplomaatti.
Hänen mukaansa ohjelmaa joudutaan kuitenkin hieman paikkamaan, koska alkuperäinen tuli torjutuksi. Kiinan WTO-neuvottelijan Long Yongtun mukaan tarjous on yhä voimassa.
-Long sanoi, että neuvottelut jatkuvat tuon ohjelman pohjalta, diplomaatti kertoi.

Toisen diplomaatin mukaan Taiwanin presidentin Lee Teng-huin äskettäinen kommentti koskien Kiinan ja Taiwanin välisiä suhteita pelasi Yhdysvaltain pussiin. Leen mukaan maiden välisiä suhteita pitäisi tulevaisuudessa kohdella valtioiden välisinä suhteina, mikä vihastutti kiinalaiset. Puhkeava kriisi pakotti Yhdysvallat ja Kiinan jatkamaan korkean tason neuvotteluja.
-Hän (Lee) teki presidentti Bill Clintonille mahdolliseksi soittaa Jiangille ja vakuuttaa, että Yhdysvallat jatkaa yhden Kiinan politiikkaa, diplomaatti sanoi.
-Kiinalaiset suorastaan rakastivat sitä, se oli kaikkialla lehdissä...ilman Leetä (Kiinan ja Yhdysvaltain) suhteet olisivat yhä kireät pommituksen vuoksi, hän totesi ja arvioi, että Kiina saattaa olla WTO:n jäsen jo ennen vuoden loppua.

Yhdysvaltain lisäksi Kiinan on sovittava myös EU:n kanssa. EU-virkamiesten mukaan "sopimus, joka tyydyttää Yhdysvaltoja ei välttämättä tyydytä EU:ta". Niin EU kuin Yhdysvallatkin on vaatinut Kiinaa toteuttamaan laajoja uudistuksia ja avaamaan markkinansa ulkomaisille tuotteille. WTO:n vuosikokous on marraskuussa Seattlessa. Järjestön on tuolloin määrä päättää siitä, milloin se aloittaa uuden neuvottelukierroksen maailmankaupan vapauttamisesta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.