Mainos

Kiinan WTO-jäsenyys asialistalla Berliinissä

Euroopan unionin ja kymmenen Aasian maan kauppaministerit etsivät Berliinissä viikonvaihteen aikana yhteistä linjaa ensi vuonna alkavalle Maailman kauppajärjestön uudelle neuvottelukierrokselle. EU:n ja Aasian maiden ASEM-kokouksessa pyritään myös vauhdittamaan Kiinan ja Vietnamin jäsenyysneuvotteluja WTO:n kanssa.

EU-maat haluaisivat molempien maiden osallistuvan uudelle neuvottelukierrokselle WTO:n jäseninä. Berliinin kokoukseen osallistuvat 15 EU-maan lisäksi Japanin, Kiinan, Etelä-Korean, Brunein, Indonesian, Malesian, Filippiinien, Singaporen, Thaimaan ja Vietnamin kauppaministerit. EU:n komission edustajana kokoukseen osallistuu uusi kauppakomissaari Pascal Lamy. Puheenjohtajamaata Suomea edustaa ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi.

Kiinan ulkomaankauppaministeri Guangsheng Shi tapasi tänään Berliinissä Lamyn. Keskustelujen tavoitteena oli käynnistää uudelleen EU:n ja Kiinan väliset kahdenkeskiset neuvottelut Kiinan WTO-jäsenyydestä. ASEM-maiden ryhmään kuuluu myös Thaimaan kauppaministeri Supachai Panitchpakdi, joka kolmen vuoden kuluttua nousee WTO:n pääjohtajaksi tehtävässä syyskuussa aloittaneen Mike Mooren jälkeen. Kiinan ja Vietnamin jäsenyysneuvottelujen vauhdittamisen rinnalla viikonvaihteen neuvotteluissa pyritään hiomaan EU:n ja ASEM-maiden yhteistä linjaa uudelle WTO:n neuvottelukierrokselle. Saksan kauppaministeri Werner Müller piti tänään hyvin mahdollisena, että EU ja ASEM-maat voisivat löytää yhteisiä tavoitteita Millennium roundiksi eli Vuosituhannen kierrokseksi nimettyihin neuvotteluihin.

Kiinan ohella kymmeniä tulokkaita

-Kiinan WTO-jäsenyydessä ei ole kyse periaatteesta vaan hinnasta, sanoi Müller tänään. Hänen mukaansa on löydettävä ratkaisut, joilla Kiinan liittyminen WTO:n jäseneksi voidaan toteuttaa. Ongelmana neuvotteluissa on ollut Kiinan vaatima kehitysmaa-asema. Monilla aloilla Kiina on kansainvälisesti hyvin kilpailukykyinen. Siksi keskusteluja on jatkettava, sanoi Müller. Kiinan jäsenyysneuvottelujen loppuun saattamisella alkaa olla kiire, sillä WTO:n uuden kauppaneuvottelukierroksen aloittamisesta päätetään marras-joulukuun vaihteessa Seattlessa Yhdysvalloissa pidettävässä WTO:n ministerikokouksessa.

Kiina aloitti jäsenyysneuvottelut jo viime vuosikymmenellä WTO:n edeltäjän Gattin kanssa. Seattlen kokouksen lähestyminen on kääntänyt kansainvälisen kauppapolitiikan huomion vuosituhannen kierroksen valmisteluihin. Uuden kierroksen sisällöstä ja muodosta käydään edelleen tiukkoja neuvotteluja WTO:n piirissä. Niiden pohjana ovat jäsenmaiden yli 150 aloitetta kierrokselle. Samaan aikaan kauppajärjestön jäsenyydestä neuvottelee Kiinan ja Vietnamin lisäksi 30 muutakin maata.

Vapaakaupan tavoite vuodessa 2025

Berliinin ASEM-kokouksen asialistalla ovat luonnollisesti tärkeimmät EU:n ja Aasian maiden kaupan edistämiseen liittyvät kysymykset. Sitä varten yhteistyöprosessi aloitettiin Bangkokissa kolme vuotta sitten. ASEM-yhteistyön tavoitteena on luoda edellytykset täydellisen tavaroiden ja palveluiden vapaakaupan toteuttamiselle osanottajamaiden kesken vuoteen 2025 mennessä.

Viikonlopun aikana kauppaministereiden keskusteluissa Berliinissä ovat esillä Aasian maiden toipuminen rahoituskriisistä, talousyhteistyön uudet mahdollisuudet sekä euron käyttöönoton vaikutukset Aasian ja Euroopan väliseen kauppaan ja investointivirtoihin. Työryhmien raporttien pohjalta ministerit etsivät keinoja investointien lisäämiseen ja kaupan esteiden vähentämiseen osanottajamaiden välillä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.