Kiinan virkamies: Kiina ei koskaan hyväksy itsenäistä Taiwania

Kiinan viranomaiset kieltäytyivät tänään suoraan kommentoimasta Taiwanin presidentin Chen Shui-bianin eilistä kannanottoa kansanäänestyksen järjestämisestä maan itsenäisyydestä.

Kiinan ulkoministeriön edustaja ei halunnut ottaa asiaan kantaa, vaan kehotti kääntymään hallituksen Taiwanin-asioiden viraston puoleen.

Ministeriön edustaja sanoi kuitenkin, ettei Kiina koskaan hyväksyisi itsenäistä Taiwania.

-On vain yksi Kiina. Manner(-Kiina) ja Taiwan ovat molemmat sen osia, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja varhain tänään Suomen aikaa.

-Emme koskaan hyväksy Kiinan suvereenisuuden ja alueellisen koskemattomuuden erottamista. Taiwanin asioiden viraston edustaja sanoi puolestaan, että Kiinan virallinen reaktio Chenin lausuntoon on odotettavissa.

Kiinan virallinen media antoi omat kommenttinsa tänään. Valtion televisio ja uutistoimisto Xinhua kertoivat taiwanilaislehtien ja kiinalaismielisten hongkongilaislehtien kielteisistä kommenteista. Hongkongilaismedian mukaan nimettöminä esiintyneet kiinalaisviranomaiset olivat pitäneet mitä tahansa kansanäänestystä "vaarallisena".

Taiwan vähätteli kohua

Taiwanin viranomaiset yrittivät tänään vähätellä presidentti Chen Shui-bianin lausuntoja. Viranomaisten mukaan hallituksen politiikassa ei ole tapahtunut muutosta suhteessa manner-Kiinaan.

Taiwanin manner-Kiinan asioiden neuvoston varapuheenjohtaja Chen Ming-tong sanoi, että Kiinan diplomaattinen tyrannisointi, asevarustelu ja presidentti Chenin kylmäkiskoinen kohtelu ovat syynä Chenin lausunnoille.

-Kansanäänestys on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, jota ei voi estää tai rajoittaa, Chen sanoi satelliitin välityksellä Tokiossa koolla olleille itsenäisyysaktivisteille. Chen sanoi myös, että Taiwanin tulevaisuudesta voivat päättää vain saarella asuvat ihmiset. Hänen mukaansa Taiwan ja Kiina ovat eri valtioita.

Chen ei kuitenkaan määritellyt aikataulua kansanäänestykselle. Parlamentin ei uskota ottavan kansanäänestystä lähiaikoina käsittelyyn.

Chenin Demokraattisella edistyspuolueella (DPP) ei ole parlamentissa enemmistöä. DPP sanoi kuitenkin tänään tuovansa lakiesityksen syksyllä parlamentin käsittelyyn väittäen sillä olevan parlamenttienemmistön itsenäisyyttä tukevien liittolaistensa kanssa.

Pääoppositiopuolue Kuomingtan on syyttänyt Cheniä vastuuttomista kommenteista. Chen lopetti Kuomingtanin viisi vuosikymmentä kestäneen vallan vuonna 2000, kun hänet valittiin presidentiksi.

Kiinalaisten lisäksi myös Taiwanin lehdistö arvosteli presidentti Chen Shui-bianin lausuntoja. Se piti ehdotusta kansanäänestyksestä Kiinalle esitettynä kutsuna käyttää voimakeinoja Taiwania vastaan.

Liittolaiseksi kutsuminen suututti

Yhdysvaltain päätös kutsua Taiwania sotilaalliseksi "liittolaiseksi" uudessa terrorisminvastaisessa lainsäädännössä on suututtanut Kiinan.

Ulkoministeriön edustajan Kong Quanin mukaan Yhdysvallat on sekaantunut Kiinan sisäisiin asioihin. Kong ilmaisi Kiinan "vahvan suuttumuksen" päätöksen johdosta virallisissa tiedotusvälineissä tänään.

-Yhdysvaltain hallituksen tulisi tajuta Taiwania koskevien toimien aiheuttamat haitat ja ryhtyä toimiin niiden poistamiseksi, jotteivät Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet kärsi vakavia vaurioita, Kong sanoi.

Presidentti George W. Bushin perjantaina hyväksymä laki lisää terrorismin vastaisen sodan rahoitusta.

Taiwanin ja manner-Kiinan tiet erkanivat sisällissodan loputtua vuonna 1949. Kiina pitää Taiwania kapinallisena osanaan, ja on uhannut vallata saaren voimatoimin, jos Taiwan havittelee itsenäisyyttä tai viivyttelee yhdistymisneuvotteluissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat