Mainos

Kiinan viranomaiset varoittavat sortuvista padoista

Kiinalaiset pelastustyöntekijät ovat siirtäneet ensimmäiset uhrit helikoptereilla maanjäristyksen keskiössä olleesta Wenchuanista sairaalaan.

Avustustöitä on tehty kiireellä, ja ilmavoimat on pudottanut eristyksissä oleville alueille sekä laskuvarjojoukkoja että ruokaa.

Ensimmäisessä ilmakuljetuksessa Sichuanin pääkaupungin Chengdun sairaaloihin tuotiin 47 loukkaantunutta, kertoo uutistoimisto Xinhua. Toista, isompaa kuljetusta odotettiin kaupunkiin vielä illan kuluessa.

Samaan aikaan ensimmäiset sata sotilasta pudotettiin Maoxianin piirikuntaan maanjäristyksen keskuksesta vain vähän pohjoiseen. Alueen tiet ovat ajokelvottomia, eikä tuhojen laajuutta vieläkään täysin tiedetä.

Tuhoalueella viipyvä pääministeri Wen Jiabao sanoi, että pelastustöihin osallistuu 100 000 sotilasta ja poliisia.

Pelkästään aamulla 18 konetta ja helikopteria lähti Chengdusta ja pudotti 12,5 tonnia ruokaa ja muuta hätäapua vaikeasti päästäville alueille.

Kaikki maan tasalla

Poliisivoimien päällikkö Wang Yi sanoi, ettei "vielä ole mitään mahdollisuutta arvioida kadonneiden ja loukkaantuneiden ihmisten määrää". Hän viittasi 105 000 asukkaan Wenchuaniin.

- Monissa kaupungeissa ei ole yhtään rakennusta jäljellä, Wang sanoo.

- Kaikki on maan tasalla, ja nyt arvioimme tuhojen laajuutta.

Kiinan viestimet raportoivat, että kuolonuhrein vahvistettu määrä on noussut lähes 15 000:een. Kadonneita tai raunioihin hautautuneita on arvioiden mukaan 40 000.

Sichuanin turmamaakuntaa vavisutti päivällä jälleen uusi jälkijäristys. Seismologian laitos Helsingissä ilmoitti järistyksen voimakkuudeksi 5,4 Richterin asteikolla.

"Kuulemme yhä ääniä"

Pelastusmiehistö pystyi päivän mittaan pelastamaan loukkuun jääneitä ihmisiä. Dujiangyanissa sortuneen asuintalon raunioista palomiehet kaivoivat esiin yhdeksännellä kuulla raskaana olevan naisen ja tämän äidin.

- Me olemme niin onnellisia. Olemme olleet täällä kaksi päivää ja huhuilleet raunioihin, sanoo naisten sukulainen Pan Jianjun.

- Mutta raunioista kuuluu yhä ihmisten ääniä.

Hanwangin kylässä ihmiset ruokkivat ja antoivat vettä tytölle, joka oli yhä loukussa romahtaneen koulurakennuksen alla.

Pääministeri Wen kannustaa pelastajia ja omaisia jatkamaan tärkeää työtään.

- Teidän tuskanne on meidän tuskamme. Ihmishenkien pelastaminen on kaikkein tärkein tehtävämme.

Padot voivat sortua

Viranomaiset varoittavat myös järistyksen vaurioittamista padoista, jotka ovat vaarassa sortua ja lisätä tuhoa entisestään. Rankkasateet ovat myös saaneet joet ja vesialtaat tulvimaan.

Pelastusmiehistö ilmoittaa, että Maoxianin piirikunnassa ainakin kahden vesivoimalan patoaltaat ovat murtumassa.

Aiemmin ranskalaiset asiantuntijat sanoivat pitävänsä mahdollisena, että tuhoalueen ydinvoimalat olisivat kärsineet vaurioita järistyksessä.

Kiina ei ole tähän mennessä ottanut vastaan ulkomaisia avustustyöntekijöitä, vaan sanoo selviytyvänsä itse pelastustoimista. Ulkomainen hätäapu on sen sijaan toivotettu tervetulleeksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.