Mainos

Kiinan varapresidentti lupasi parannuksia ihmisoikeuksiin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on saanut kutsun Kiinaan tavatessaan tänään Washingtonissa Kiinan varapresidentin Xi Jinpingin. Obaman esikunta ei kommentoinut sitä, aikooko presidentti lähteä Kiinaan ja milloin vierailu voisi toteutua.

Obaman ja Xin tapaaminen kesti reilun tunnin, ja sen aikana keskusteltiin muun muassa Kiinan ihmisoikeustilanteesta sekä talouskysymyksistä. Xi lupasi, että Kiina aikoo ryhtyä konkreettisiin toimiin ihmisoikeuksien parantamiseksi ja myönsi samalla, että "parannuksille on aina sijaa".

Ulkoministeriön lounaalla Xi puuttui talouskysymyksiin ja peräsi "suurempaa tasapainoa" maiden väliseen kauppaan ja sijoituksiin. Kiina on Yhdysvaltain toiseksi suurin kauppakumppani, toiseksi suurin velkoja ja lähivuosina maailman suurin talousmahti.

Xi Jinpingiä pidetään Kiinan todennäköisenä tulevana presidenttinä. Hänen ennakoidaan ottavan vastaan uudet tehtävät keväällä 2013.

Euroopan johtajat parhaillaan Kiinassa

Kiinan ja Euroopan Unionin johtajat ovat parhaillaan koolla Pekingissä arvioimassa suhteiden kehitystä. EU:n ja Kiinan huippukokukselta odotetaan ainakin Euroopassa paljon, sillä katseet kohdistetaan yhä vahvemmin Kiinaan, kun Eurooppa pyrkii jaloilleen ja saamaa lisää rahaa vakausrahastoon.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.