Kiinan valtion uusi ”pieni punainen sovellus” aiheuttaa käyttäjilleen harmaita hiuksia – Työnantajat vahtaavat, onko työntekijä opiskellut tarpeeksi puolueen propagandaa

Kiina julkaisi videon ”Guam Killer” -ohjuksen laukaisusta 1:02
Kiina esitteli tammikuussa uutta ohjustaan

Kiinassa maan presidenttiä Xi Jinpingiä ylistävä älypuhelinapplikaatio on noussut maan ladatuimmaksi. Hallituksen julkaisema ”pieni punainen sovellus” tuo käyttäjien taskuun muun muassa nopean pääsyn valtiollisen median julkaisujen sekä maan presidentin ideologisen opin äärelle. Tapauksesta kertoo muun muassa The Guardian.

Applikaation nimi on suomen kielellä käännettynä ”opiskele vahva valtio” (xuexi qiangguo). Kiinan kielessä sana xuexi, tarkoittaa opiskelemista, jolloin applikaation kiinalainen nimi sisältää sen virallisen nimen lisäksi myös presidentin nimen.

Käyttäjät voivat esimerkiksi viestitellä toisilleen, soittaa videopuheluita ja lähettää toisille käyttäjille ”pieniä punaisia kirjekuoria”, jotka sisältävät rahaa. Eräs applikaation toiminto on myös tietovisa, jossa käyttäjiltä kysytään muun muassa Xi Jinping -aiheisia kysymyksiä.

Tietovisan palkitsee ahkerat käyttäjät pisteillä ja erilaisilla palkinnoilla. Appin kautta voi katsoa myös televisio-ohjelmia, joissa kerrotaan Kiinan ”suuresta vallankumouksellisesta historiasta.”

Stressiä ja murheita

Kiinan hallitus on ohjeistanut kaikkia kommunistisen puolueen jäseniä lataamaan applikaation. Myös joissain yliopistoissa on rohkaista applikaation lataamiseen. Jotkut applikaation ladanneet käyttäjät ovat jo kertoneet sovelluksen aiheuttavan heille stressiä.

Joidenkin käyttäjien mukaan työnantajat ovat alkaneet tarkkailla appissa ansaittujen pisteiden määriä. Työpaikoilla saatetaan myös vaatia tiettyä pistesaldoa. Tavoitteessa epäonnistuneet joutuvat häpeään. Jotkin ihmiset ovat ilmaisseet, että heidät olisi pakotettu applikaation lataamiseen.

Ote tiukkenee kansalaisista

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen propaganda-henkinen applikaatio Kiinassa. Viime keväänä puolue julkaisi ilmaisen applikaation, jonka nimi oli ”opi Xi:ltä.” Sovellus sisälsi esimerkiksi presidentin ensimmäisen kirjan, kokoelman hänen puheitaan sekä joukon presidentin lausahduksia.

Kiina on viime vuosina tiukentanut kovasti otettaan sosiaalisesta mediasta ja internetistä. Maassa suljetaan säännöllisesti palveluja ja alustoja, joiden katsotaan olevan vaaraksi maan vakaudelle tai yhtenäisyydelle.

Lue myös:

    Uusimmat