Kiinan väitetyt elinryöstöt halutaan pöydälle Asemissa

Kiinassa on viiden viime vuoden aikana tehty noin 60 000 elinsiirtoa. Näistä kaksi kolmasosaa on ollut sellaisia, ettei siirrännäisen alkuperästä ole ollut tietoa.

Falun Gongin harjoittajien väitetään joutuvan Kiinan vankiloissa julman kaupan kohteeksi: heiltä on otettu väkisin elimiä siirrännäisiksi maksukykyisille, monesti ulkomaisille potilaille.

Kanadalaista poliitikkoa David Kilgouria ja ihmisoikeusjuristia David Matasia pyydettiin tekemään väitteiden pohjalta riippumaton selvitys. Ensi käden todisteiden puutteessakin kaksikko joutui tänä kesänä julkistetussa raportissaan toteamaan, että karmaisevissa väitteissä on perää.

Kiina on torjunut tutkijoiden johtopäätökset. Maa on lisäksi ilmoittanut kiristäneensä elinsiirtoja koskevia säännöksiä elokuun alusta alkaen.

Parhaillaan Suomessa vierailevat selvitysmiehet haluaisivat ulkomaailman ottavan Kiinan ihmisoikeusrikokset myös elinryöstöjen osalta esille kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Yksi hyvä tilaisuus olisi viikonvaihteessa Helsingissä pidettävä EU:n ja Aasian maiden Asem-kokous, johon myös Kiina osallistuu.

Kilgour ja Matas sanoivat välittäneensä tätä koskevan toiveen mm. pääministeri Matti Vanhasen avustajille.

Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala tuki kanadalaisia tämänpäiväisessä lehdistötilaisuudessa.

- Olisi täysin epäeettistä, jos Suomi ei EU:n puheenjohtajamaana ota tätä asiaa esille virallisella tasolla, Hautala sanoi.

Ei silminnäkijöitä

Kiina ei ole päästänyt kanadalaisia tutkijoita maahan, eikä heillä ole silminnäkijälausuntoja rikoksista.

Matasin mukaan uhrista ei yleensä jää mitään jäljelle, koska heidän ruumiinsa tiettävästi tuhkataan.

Kanadalaiset kehittivät raporttia varten siksi 18 eri tutkintalinjaa, joista osa pyrki osoittamaan Falun Gongin tukijoiden väitteet oikeiksi, osa vääriksi.

- Lopputulos oli se, että väitteiden kumoamiseen tähdänneet selvitykset eivät johtaneet mihinkään, Matas sanoo. Sen sijaan osa selvityksistä tuki käsitystä laajamittaisista elinryöstöistä.

Eräs tärkeimmistä todistajista oli erään kiinalaisen kirurgin entinen vaimo, jonka mies oli kertonut poistaneensa sarveiskalvot noin 2000 vangilta.

Kilgourin ja Matasin raportissa on myös otteita puhelinkeskusteluista, joissa tiedustellaan sairaaloista ja oikeusistuimista olisiko Falun Gongin harjoittajien elimiä tarjolla. Joissain tapauksissa vastaus oli myönteinen.

Kiinassa tehtiin raportin mukaan vuosina 2000-2005 noin 60 000 elinsiirtoa. Yli kahdessa kolmasosassa tapauksista siirrännäisen alkuperästä ei ollut tietoa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat