Mainos

Kiinan turismi paisuu rajusti

Kasvava turismi tuo Kiinalle myös haasteita. Maassa tarvitaan muun muassa yhä suurempia ja tehokkaampia lentokettiä. Pekingin uuteen matkustajaterminaaliin on investoitu huimat 26 miljardia euroa.

Turismin merkitys tulolähteenä ja työllistäjänä kasvaa kohisten Kiinassa. Viime vuonna matkailu työllisti suoraan noin 10 miljoonaa ja välillisesti lähes 50 miljoonaa kiinalaista.

Kasvava turismi tuo Kiinalle myös haasteita. Tarvitaan muun maussa lisää lentokoneita ja hotelleja ja lentokenttäkapasiteettia.

Yksi valtava investointi on Pekingin uusi matkustajaterminaali, joka alkaa olla valmis kolme ja puoli vuotta kestäneiden töiden jälkeen. Sen hinta on huimat 2,6 miljardia euroa. Terminaalirakennus on valtava: 986 000 neliötä. Matkalaukkulinjoja testataan parasta aikaa. Niillä on pituutta yhteensä 60 kilometriä ja laukkuja voidaan käsitellä 19 000 tunnissa.

Vielä tällä hetkellä tässä maailman suurimmassa yksittäisessä matkustajahallissa on runsaasti tilaa, mutta syke muuttuu parin kuukauden kuluttua, kun halli alkaa vihdoin toimia.

Tällä hetkellä lähes kaikki rakentaminen Kiinassa tähtää olympialaisiin. Lentoterminaali on vain pieni osa sitä. Taloustieteen tohtori Andy Xien mukaan Kiinan talous kestää hurjat investoinnit:

- Ovathan olympialaiset aika tuhlausta, mutta Kiinalla on siihen varaa. Tämä on Kiinalle suuri kasvojenkohotusoperaatio. Siis miksipä ei. 40 miljardia dollaria ei ole Kiinalle enää mikään suuri summa, Xien toteaa.

Raha tulee takaisin ennen pitkää. Vuoteen 2010 mennessä turismi tuottaa jo viisi prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Kiinaan saapuu vuosittain noin 125 miljoonaa turistia. Ulkomaille Kiinasta lähtee noin 30 miljoonaa kiinalaista. Vuosittain kasvuprosentit ovat 15-20.

Lentoliikenne Pekingin yllä on nyt jo huimaa. Lentoyhtiöt laskevat tarvitsevansa seuraavan 5-10 vuoden kuluessa tuhat uutta matkustajakonetta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.