Kiinan toisinajattelijat vetoavat Robinsoniin

YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson tapasi tänään Kiinan hallituksen edustajia samaan aikaan, kun hänelle tulvi vetoomuksia kiinalaisilta toisinajattelijoilta, jotka pyysivät apua maassa jatkuvaa poliittista sortoa vastaan.

Robinsonin kymmenpäiväisen Kiinan-matkan tavoitteena on lähinnä vain parannella YK:n ihmisoikeuselinten ja Kiinan hallituksen suhteita, mutta hänen vierailunsa on herättänyt toivoa niin ihmisoikeusaktivistien kuin vangittujen toisinajattelijoiden omaistenkin piirissä. Näyttääkin siltä, että Robinson on päättänyt kuunnella Kiinan-matkallaan myös tavallisten ihmisten huolia, vaikka virallisia tapaamisia ihmisoikeusryhmien kanssa ei olekaan tiedossa.

Noin 140 toisinajattelijan ryhmä pyysi Robinsonilta toimia viime tammikuussa pidätetyn 28-vuotiaan Zhao Changqingin vapauttamiseksi. Zhao tuomittiin äskettäin kolmeksi vuodeksi vankeuteen "häiriköinnistä", kun hän oli osoittanut mieltään esimiehiään vastaan. Nämä olivat laittomasti estäneet Zhaoa pyrkimästä Shaanxin maakunnan paikallisparlamentin jäseneksi maata hallitsevien kommunistien listan ulkopuolelta.

Robinsoniin vetosi myös poliittisista syistä vangitun Chen Zengxiangin sisar, jonka mukaan hänen veljeltään on kokonaan kielletty oikeusavustajan apu. Cheniä syytetään hallitusvallan horjuttamisesta. Hän on ollut pidätettynä viime toukokuusta lähtien. Robinson lupasi etsiä "käytännön keinoja" Kiinan ihmisoikeuksien edistämiseksi, mutta maanantaina ei tiedetty, sallitaanko hänen tavata vierailunsa aikana kiinalaisia demokratia-aktivisteja.

Kiina hakee myönteistä julkisuutta

YK:n ihmisoikeuskomissaari vierailee nyt ensi kerran Kiinassa. Kansainvälisissä ihmisoikeuspiireissä on kuitenkin epäilty, että kyseessä on Kiinan hallituksen puolelta pelkkä pr-temppu, jonka tarkoituksena on hillitä maan ihmisoikeustilanteeseen kohdistuvaa arvostelua. Pidätetyn ay-aktivistin Liu Nianchunin vaimon Chu Hailanin maanantainen lausunto heijastanee maan toisinajattelijayhteisön tunnelmia:

-Jos Mary Robinson tietäisi, millainen Kiinan ihmisoikeustilanne tosiasiassa on, hän pyrkisi tapaaman meitä. Tilanne ei parane sillä, että hän keskustelee vain hallituksen kanssa, Chu sanoi.

Robinson oli jo ennen lähtöään Kiinaan tehnyt selväksi, etteivät hänen ensivierailunsa tavoitteet ole kovin korkealla, vaan että hän haluaa lähinnä vain luoda pohjaa tuleville edistysaskelille. Robinson vierailee Kiinan-matkallaan myös kiistellyssä Tiibetissä.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat