Kiinan talvimyrskyt pahenemassa

Kiinassa viranomaiset ovat varoittaneet, että pahin myrsky on vielä edessä.

Poikkeuksellisen kylmä ja luminen sää voi jatkua Kiinassa vielä viikon, kertoivat maan säätieteilijät. Kiinan hallitus puolestaan varoitti, että pahin saattaa olla vielä edessä.

Kiinassa on jo viikon vallinnut ankarin talvisää vuosikymmeniin. Uutta lunta satoi jälleen eilen maan etelä- ja itäosissa.

Lumimyrskyt ovat osuneet erityisen hankalaan ajankohtaan, koska miljoonat ihmiset ovat matkustaneet tai matkustamassa kiinalaisen uudenvuoden viettoon. Uuttavuotta vietetään Kiinassa 7. helmikuuta.

Sähköt ovat olleet poikki esimerkiksi neljän miljoonan asukkaan Chenzhoussa jo yli viikon. Jäätyneitä sähkölinjoja on korjaamassa Chenzhoussa viisituhatta työntekijää, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua. Uutistoimiston mukaan sähkölinjoista on yritetty irrottaa jäätä myös konepistoolitulituksella.

Kiinan hallitus varoitteli

Liikenneväylien puhdistukseen ja sähkön saannin turvaamiseen on komennettu yli miljoona sotilasta ja reserviläistä.

- Pahin ei ole vielä ohitse. Tilanne on edelleen ankea, totesi Kiinan hallitus julkistetussa tiedonannossaan. Pääministeri Wen Jiabao kertoi hallituksen istunnossa, että maan viranomaisten on nyt "turvattava taloudellinen ja yhteiskunnallinen vakaus".

Toistaiseksi ei ole kuulunut tietoja vakavista mielenosoituksista Kiinan täpötäysillä juna- ja bussiasemilla, mutta elintarvikkeiden hinnat ovat jo nousseet jyrkästi säätilan takia.

Kun inflaatio Kiinassa on jo muutoinkin suurempi kuin kertaakaan 11 vuoteen, ovat viranomaiset huolestuneita.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat