Kiinan talouspäätökset heijastuvat koko maailmaan

Kiinan kommunistipuolueen johto on parhaillaan koolla Pekingissä vetämässä suuntaviivoja seuraavalle 5-vuotiskaudelle.

Tulevassa 5-vuotissuunnitelmassa päätetään lähes kaikesta, esimerkiksi asumisesta, energiasta ja ympäristöstä. Samalla pohditaan näiden vaikutuksia laajemmalla alueella kuin vain Kiinassa. Kiinan päätökset heijastuvat koko maailmantalouteen.

12. suunnittelukauden hankkeisiin ollaan budjetoimassa 400 miljardin euron elvytyspakettia.

Kiina reivaa seuraavien vuosien aikana rajusti kurssia maailman tuotantolaitoksesta kohti korkeateknologiaa. Maa pyrkii yhä selvemmin pois maailman tuotantotehtaan asemastaan. Pessimistit arvelevat sen merkitsevän länsimaille entisestään kiristyviä ja vaikeutuvia tulevaisuuden näkymiä, optimistit näkevät sen taas avaavan uusia mahdollisuuksia.

"Kaikkia koskevaa kasvua"

Vaikka Kiina on maailman suurin tavaranviejä ja toiseksi suurin talous, on se asukasta kohti mitattuna yhä kehitysmaa. Alueellisia eroja sekä köyhien ja rikkaiden kuilua on tarkoitus tasoittaa. Siksi viisivuotissuunnitelma on nimetty "kaikkia koskevan kasvun" ohjelmaksi.

EU on Kiinan suurin kauppakumppani ja Suomen 4. suurin kauppapartneri. Kaupan arvo oli viime vuonna noin 6,5 miljardia euroa.

Mutta mitkä alat hyötyvät eniten seuraavalla 5-vuotiskaudella?

- Aivan varmasti uuden talouden yritykset. Tarkoitan niillä puhdasta energiaa, uudistuvia energiamuotoja, tiedettä ja teknologiaa, logistiikkaa ja myös kulutustuotteita. Kiinalaiset kuluttajat käyttävät enemmän rahaa, eli siitä hyötyvät vähittäiskauppa, ruoka -ja juomateollisuus, matkailu, vapaa-ajan yritykset sekä internetyhtiöt, luettelee JPMorganin Kiinan toimitusjohtaja Jing Ulrich.

Katso Ulkopoliittisen instituutin Matti Nojosen haastattelu: (Huomenta Suomi 18.10.2010)

Lue myös:

    Uusimmat