Mainos

Kiinan talous kasvaa reippaasti

Kiinan talous kasvaa lähes 8% vuositahtia, vaikka muissa Aasian maissa kasvuennusteet ovat yhä pessimistisempiä. Pekingin kesäolympialaisten uskotaan vauhdittavan kehitystä.

Kiinan talous ei näytä kärsineen muun maailman ongelmista. Maan tilastoviraston tiistaina julkistamien lukujen mukaan Kiinan talous kasvoi vuoden alkupuoliskon aikana reipasta 7,9 % tahtia. Myös koko vuoden kasvun odotetaan ylittävän ennustetun 7 % tason. Virasto varoitti kuitenkin, että näkymät voivat muuttua, jos maailmantalous lähtee loppuvuoden aikana odotettua jyrkempään laskuun.

Kiinan lukemat eroavat dramaattisesti muista Aasian maista, jotka ovat vetäneet kasvuennusteitaan alas sitä mukaa kuin vienti Yhdysvaltoihin ja Japaniin on hiipunut. Kiinan asemia naapureihin verrattuna parantaa lähinnä sen kotimarkkinoiden vahvuus, jota pönkittää vielä valtion massiivinen investointiohjelma maan infrastruktuurin parantamiseen.

Ylimääräistä piristysruisketta odotetaan nyt vielä Pekingille myönnetyistä vuoden 2008 olympiakisoista, joiden uskotaan vauhdittavan varsinkin matkailu-, liikenne- ja rakennusalan kasvua. Yhteensä olympiakisat tuottavat talouskasvuun seuraavien seitsemän vuoden aikana vuosittain 0,3-0,4 prosenttiyksikön lisäpiikin, tilastoviraston edustaja arvioi.

Suomalaisyritysten kannalta Kiinan talouskasvun jatkuminen vahvana olisi äärimmäisen hyvä uutinen, sillä Kiinasta on tulossa Suomelle yhä tärkeämpi markkina. Yhä useampi suomalaisyritys on myös käynnistänyt tuotantoa Kiinassa tai ulkoistanut sinne alihankintaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.