Mainos

Kiinan suurlähetystön pommitus toi potkut CIA:n työntekijälle

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on amerikkalaisten tiedotusvälineiden mukaan erottanut virkailijansa, jonka katsotaan olevan osavastuussa Kiinan suurlähetystöä vastaan Belgradissa tehtyyn ilmaiskuun viime keväänä.

CNN-tv-asema kertoi sunnuntaina, että CIA on lisäksi antanut erilaisia rangaistuksia kuudelle muulle työntekijälleen. Rangaistukset vaihtelevat suullisista nuhteista kirjalliseen varoitukseen.

Kiinan suurlähetystöä Belgradissa pommitettiin toukokuussa 1999 Naton käydessä ilmasotaa Jugoslaviaa vastaan. Kolme ihmistä kuoli lähetystön pommituksessa. Nato kuvasi tapausta "hirvittäväksi erehdykseksi", joka johtui siitä, että lähetystörakennusta luultiin Jugoslavian armeijan huoltopäämajaksi.

Yhdysvallat informoi Kiinaa


Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Thomas Pickering tapasi amerikkalaislehtien mukaan eilen Kiinan Yhdysvaltain-suurlähettilään Li Zhao Xingin ja kertoi tälle, mihin kurinpitotoimiin CIA oli ryhtynyt. CIA totesi omassa lyhyessä lausunnossaan mm, että se on "ottanut soveliaalla tavalla vastuun erehdyksistään". Muista toimenpiteistä CIA ei halunnut keskustella, koska ne ovat salaisia.

Kiinan suurlähetystön pommitus kiristi huomattavasti Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteita. Yhdysvaltojen suurlähetystön edustalla Beijingissä järjestettiin väkivaltaisia mielenosoituksia, joiden osanottajat kivittivät lähetystörakennusta. Kiinan tiedotusvälineissä arveltiin myös, että pommi-isku ei suinkaan ollut erehdys niin kuin amerikkalaiset ilmoittivat. Samansuuntaisia arvailuja ilmaiskun tahallisuudesta on esitetty myös eräissä läntisissä lehdissä. Näitä lehtiarvailuja kertasi myös tohtori Pekka Visuri maaliskuussa ilmestyneessä kirjassaan Kosovon sodasta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.