Kiinan sars-epäily varmistui oikeaksi

32-vuotias kiinalainen mies on sairastunut sarsiin Kiinassa, vahvistavat maan viranomaiset ja WHO.

Kiinan terveysministeriö on vahvistanut maasta löydetyn sars-tapauksen oikeaksi tartunnaksi tänään valmistuneiden laboratoriokokeiden jälkeen. Myös Maailman terveysjärjestö WHO vahvisti epäilyn oikeaksi.

- Ainakin yksi testeistä on osoittanut, että kysymyksessä on todellakin sars-virus, WHO:n tiedottaja Iain Simpson kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Aiemmin tänään johtavat kiinalaiset sars-asiantuntijat kertoivat varmistuneensa tartunnan aitoudesta. WHO oli pyytänyt asiantuntijoita ja kahta yliopistoa tutkimaan 32-vuotiaasta kiinalaisesta miehestä otetut näytteet sars-epäilyn varmistamiseksi.

- Kokeet osoittavat, että miehellä on kiistatta sars-koronavirustartunta, hengityselinsairauksien asiantuntija Zhong Nanshan kertoi.

Geenikartoitus osoitti sars-koronaviruksen muistuttavan sivettikissoissa tavattavaa koronavirusta. Sivettikissoja on jo aiemmin pidetty todennäköisinä sars-viruksen levittäjinä.

Sivettikissoja myydään yleisesti ruoaksi Kiinassa. Kiinan televisio kertoi aiemmin tänään viranomaisten määränneen 10 000 sivettikissaa teurastettavaksi ja villieläinmarkkinoita suljettavaksi Guangdongin maakunnassa, mistä myös nyt varmistunut sars-tapaus löytyi. Viime kevään sars-epidemia sai alkunsa juuri Guangdongista.

Myös Filippiineiltä on löytynyt epäilty sars-tapaus. Filippiinien terveysministeriössä työskentelevä nainen on eristetty jatkotutkimuksia varten.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 5.1.2004)
Kansanterveyslaitoksella ei uskota, että Kiinan sars-tapaus olisi uuden epidemian alku.

Kiinan viranoamaisten suunnitelmia hävittää sevettikissoja ja sulkea eläinmarkkinoita pidetään hyvinä. Näin voidaan ehkä jopa ehkäistä uuden epidemian synty.
(Seitsemän uutiset 5.1.2004)

Lue myös:

    Uusimmat