Mainos

Kiinan sairaalat täyttyvät hysteerisistä vanhemmista

Maitojauheskandaali on täyttänyt kiinalaiset sairaalat vanhemmista, jotka ovat huolissaan lastensa terveydestä. Viimeisimpien tietojen mukaan kolme vauvaa on kuollut ja yli 6 200 sairastunut saastuneen maitojauheen vuoksi. Lukujen pelätään vielä nousevan, kun yhä useampi vanhempi tuo lapsensa sairaalatutkimuksiin.

Myrkyllistä melamiinia sisältävä jauhe on aiheuttanut useille vauvoille vakavia oireita erityisesti munuaisiin. Toistaiseksi ei tiedetä, mitä muita oireita melamiini aiheuttaa.

- Melamiinin vaikutuksista ihmiskehoon on hyvin vähän tietoa, totesi Pekingin lastensairaalan johtaja, professori Shen Ying tiedotustilaisuudessa.

Sairaalat ovat pyrkineet tyynnyttelemään paniikkia vanhempien keskuudessa muun muassa tarjoamalla vauvoille ilmaisia ultraäänitestejä. Myös Kiinan terveysministeri Chen Zhu pyrki rauhoittelemaan vanhempia tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa. Chen Zhu vakuutti, että valtaosa vauvoista toipuu melamiinin aiheuttamista munuaisongelmista muutaman kuukauden sisällä.

Tyynnyttelyt eivät kuitenkaan täysin poista paniikkia maassa, jossa vallitsee yhä yhden lapsen politiikka; moni vanhempi pelkää menettävänsä saastuneen maitojauheen vuoksi ainokaisensa.

Myös isot meijerit myyneet saastunutta korviketta

Kiinan viranomaisten tekemien tutkimusten mukaan ainakin viidennes maan meijereistä - mukaan lukien maan suurimmat meijeriketjut - ovat myynyt melamiinipitoista maitojauhetta. Tuotteita vedetään nyt markkinoilta ja kaupan hyllyiltä ympäri maata.

Melamiinia käytetään muun muassa muovin valmistamiseen. Viranomaiset uskovat, että kemikaalia on lisätty maitojauheeseen, jotta maito vaikuttaisi proteiinipitoisemmalta.

Maitojauheskandaali ei ole ensimmäinen Kiinan historiassa. Vuonna 2004 12 vauvaa kuoli ja yli 200 sairastui aliravitsemukseen, kun markkinoilla myydystä maitokorvikkeesta puuttuivat kaikki ravintoaineet.

(MTV3-AP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.