Mainos

Kiinan saastepäästö ohittanut Harbinin

Vedenjakelu Harbinissa on luvattu aloittaa uudelleen huomenna. Kiinan pääministeri Wen Jiabao on vieraillut kaupungissa ja tutustunut myrkkypäästön aiheuttamiin ympäristötuhoihin.

Pääosa Koillis-Kiinassa Songhuajokeen valuneesta sadan tonnin bentseenierästä on ohittanut Harbinin kaupungin. Vedenjakelu on luvattu aloittaa jälleen huomenna. Päästö ei viranomaisten mukaan ole johtanut myrkytystapauksiin.

Kiina on pyytänyt Venäjältä anteeksi kummankin maan alueella virtaavan Songhuajoen saastumista. Ulkoministeri Li Zhaoxing esitti Kiinan johdon anteeksipyynnön Venäjän Kiinan-suurlähettiläälle Sergei Razoville Pekingissä.

Ulkoministerin mukaan Kiina on halukas auttamaan Venäjää ympäristötuhojen korjaamisessa. Kiinalaisessa petrokemiantehtaassa sattuneessa onnettomuudessa vaarallisen myrkyllistä bentseeniä pääsi vuotamaan Songhuajokeen, joka Venäjällä tunnetaan nimellä Sungari.

Songhua on Amurin sivujoki, joka yhtyy emojokeen Kiinan ja Venäjän välisellä rajalla. Noin 80 kilometrin pituisen myrkkylautan lasketaan saavuttavan Venäjän rajan 8.-9. joulukuuta ja ehtivän Habarovskin kaupunkiin juuri ennen joulua.

Kiinan pääministeri tutustui Harbinin tuhoihin

Kiinan pääministeri Wen Jiabao saapunut Harbiniin tutustumaan myrkkypäästön aiheuttamiin ympäristötuhoihin.

Yhdeksän miljoonan asukkaan kaupungissa toivottiin, että vedenjakelu voitaisiin aloittaa viikonlopun aikana. Vedenjakelu keskeytettiin keskiviikkona, kun valtava saastelautta alkoi lähestyä kaupunkia Songhuajokea pitkin.

Kiinan hallitus on pyrkinyt estämään ihmisten sairastumisia toimittamalla kaupunkiin runsaasti pullotettua vettä.

Pääministeri toivoi Harbinin viranomaisten tekevän parhaansa asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi ja puhtaan juomaveden saamiseksi. Wen vieraili vesilaitoksella, jossa asennettiin parhaillaan uutta suodatinta. Harbinin kaupunginjohtaja lupaili asukkaille, että vedenjakelu aloitetaan uudelleen sunnuntaina.

(MTV3-STT-Itar-Tass-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.