Xi Jinping aloittaa harvinaisen vierailun Pohjois-Koreaan – Kiinan presidentin edellisestä käynnistä Pjongjangissa 14 vuotta

1:36
Xi Jinping aloittaa vierailun Pjongjangissa tänään.

Pohjois-Korean johtaja on matkustanut Kiinaan tapaamaan maan presidenttiä jo neljä kertaa. Kiinan presidentti on vieraillut Pohjois-Koreassa edellisen kerran yli kymmenen vuotta sitten.

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään kaksipäiväisen valtiovierailun Pohjois-Koreaan. Vierailu on harvinainen, sillä edellisen kerran Kiinan presidentti kävi Pjongjangissa 14 vuotta sitten.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on sen sijaan jo neljästi matkustanut Kiinaan tapaamaan presidentti Xitä. Kiina on ollut ydinaseillaan kansainvälistä huolta aiheuttaneen Pohjois-Korean läheisin tukija.

Xin vierailun alla Pohjois-Korean mediassa julkaistussa avoimessa kirjeessä Kiinan presidentti vakuutti maiden välisen ystävyyden olevan "korvaamatonta".

Hän pyrki profiloitumaan sillanrakentajana Korean niemimaan ydinaseriisunnassa ja esitti "suurta suunnitelmaa", joka mahdollistaisi pysyvän vakauden aikaansaamisen Itä-Aasiaan.

Kiina on vaatinut Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden lieventämistä, mikä on lisännyt maan jännitteitä Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat on ilmoittanut, että pakotteita voidaan purkaa vasta sen jälkeen kun Pohjois-Korea on edennyt ydinaseriisunnassaan.

Kiinan liput liehuivat Pjongjangissa

Kiina näkee Pohjois-Korean strategisena alueena, sillä heti sen naapurissa Etelä-Koreassa on 28 500 yhdysvaltalaissotilasta.

Vierailu Pohjois-Koreaan tarjoaa presidentti Xi Jinpingille tilaisuuden osoittaa Kiinan vaikutusvaltaa alueella. Kiinan valtion television CCTV:n mukaan presidentti lähti matkaan aamulla paikallista aikaa vaimonsa ja ulkoministeri Wang Lin sekä muun seurueensa kanssa.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa Kiinan liput liehuivat keskeisten paikkojen edustalla ja katujen varsilla Pohjois-Korean lippujen rinnalla.

Pohjois-Korean suhteet Yhdysvaltojen kanssa ovat sitä vastoin jälleen viilentyneet, kun presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong-unin välinen tapaaminen helmikuussa Vietnamissa päättyi tuloksetta.

Xi voi viedä tuoreet terveiset Pjongjangista Trumpille ensi viikolla, kun kaksikko tapaa G20-maiden kokouksessa Japanissa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välit ovat pahasti tulehtuneet pitkittyneen tullikiistan takia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja