Xi Jinping aloittaa harvinaisen vierailun Pohjois-Koreaan – Kiinan presidentin edellisestä käynnistä Pjongjangissa 14 vuotta

Kiinan presidentti aloittaa harvinaisen vierailun Pohjois-Koreaan 1:36
Xi Jinping aloittaa vierailun Pjongjangissa tänään.

Pohjois-Korean johtaja on matkustanut Kiinaan tapaamaan maan presidenttiä jo neljä kertaa. Kiinan presidentti on vieraillut Pohjois-Koreassa edellisen kerran yli kymmenen vuotta sitten.

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään kaksipäiväisen valtiovierailun Pohjois-Koreaan. Vierailu on harvinainen, sillä edellisen kerran Kiinan presidentti kävi Pjongjangissa 14 vuotta sitten.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on sen sijaan jo neljästi matkustanut Kiinaan tapaamaan presidentti Xitä. Kiina on ollut ydinaseillaan kansainvälistä huolta aiheuttaneen Pohjois-Korean läheisin tukija.

Xin vierailun alla Pohjois-Korean mediassa julkaistussa avoimessa kirjeessä Kiinan presidentti vakuutti maiden välisen ystävyyden olevan "korvaamatonta".

Hän pyrki profiloitumaan sillanrakentajana Korean niemimaan ydinaseriisunnassa ja esitti "suurta suunnitelmaa", joka mahdollistaisi pysyvän vakauden aikaansaamisen Itä-Aasiaan.

Kiina on vaatinut Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden lieventämistä, mikä on lisännyt maan jännitteitä Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat on ilmoittanut, että pakotteita voidaan purkaa vasta sen jälkeen kun Pohjois-Korea on edennyt ydinaseriisunnassaan.

Kiinan liput liehuivat Pjongjangissa

Kiina näkee Pohjois-Korean strategisena alueena, sillä heti sen naapurissa Etelä-Koreassa on 28 500 yhdysvaltalaissotilasta.

Vierailu Pohjois-Koreaan tarjoaa presidentti Xi Jinpingille tilaisuuden osoittaa Kiinan vaikutusvaltaa alueella. Kiinan valtion television CCTV:n mukaan presidentti lähti matkaan aamulla paikallista aikaa vaimonsa ja ulkoministeri Wang Lin sekä muun seurueensa kanssa.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa Kiinan liput liehuivat keskeisten paikkojen edustalla ja katujen varsilla Pohjois-Korean lippujen rinnalla.

Pohjois-Korean suhteet Yhdysvaltojen kanssa ovat sitä vastoin jälleen viilentyneet, kun presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong-unin välinen tapaaminen helmikuussa Vietnamissa päättyi tuloksetta.

Xi voi viedä tuoreet terveiset Pjongjangista Trumpille ensi viikolla, kun kaksikko tapaa G20-maiden kokouksessa Japanissa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välit ovat pahasti tulehtuneet pitkittyneen tullikiistan takia.

Lue myös:

    Uusimmat