Mainos

Kiinan presidentti vierailulla Yhdysvalloissa

Matkalta ei odoteta merkittäviä poliittisia tai taloudellisiakaan tuloksia.

Kiinan presidentti Hu Jintao on tänään matkustanut Yhdysvaltoihin tiivistämään maiden välisiä kauppasuhteita. Hu pyrkii vierailullaan myös tyynnyttämään pelkoa, joka liittyy Kiinan taloudelliseen ja poliittiseen mahtiin.

Hu tapaa presidentti George W. Bushin vasta ylihuomenna. Hän poikkeaa ensin Seattlessa lentokonevalmistaja Boeingin tehtailla. Kiina tilasi viime vuonna Boeingilta kymmeniä koneita.

Hu keskustelee Yhdysvalloissa maan merkittävimpien talousvaikuttajien kanssa. Hän illastaa myös maailman rikkaimman miehen, ohjelmistojätti Microsoftin perustajan Bill Gatesin kodissa.

Yhdysvallat painostaa Kiinaa samalla valuuttaremonttiin. Amerikkalaisten mukaan Kiina vahvistaa vientiään keinotekoisesti pitämällä yuanin arvon mahdollisimman alhaalla.

Matkalta ei odoteta merkittäviä poliittisia tai taloudellisiakaan tuloksia. Osapuolet ovat erimielisiä muun muassa siitä, miten Pohjois-Koreaa ja Irania pitäisi painostaa.

Kiinan ulkoministeriö olisi halunnut, että Hun käyntiä pidettäisiin täysimittaisena valtiovierailuna. Hänet kutsuttiin kuitenkin Valkoiseen taloon vain lounaalle eikä viralliselle juhla-aterialle, jollaista oli toivottu Pekingissä.

Diplomaattien mukaan Hun tavoitteena on saada tasapainoiset suhteet Washingtoniin, kun hän valmistautuu kommunistisen puolueen merkittävään kokoukseen ensi vuonna ja Pekingin olympialaisiin vuonna 2008.

Hän odottaa Bushilta myös vakuutusta siitä, ettei Yhdysvallat anna lisää pelivaraa Taiwanin itsenäisyysmieliselle presidentille Chen Shui-bianille. Kiinan keskushallinto pelkää Chenin pyrkivän entistä voimakkaammin kohti itsenäistymistä, ennen kuin hänen virkakautensa päättyy kahden vuoden päästä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.