Kiinan presidentti osallistuu juhlallisuuksiin Hongkongissa

Kiina päätti tänään kuukausia jatkuneen epävarmuuden ilmoittamalla, että presidentti Jiang Zemin osallistuu juhlallisuuksiin, joita järjestetään Hongkongissa sen palauttamisen kunniaksi. Hongkong siirtyy Kiinan alaisuuteen 1. heinäkuuta oltuaan sitä ennen Britannian siirtomaana yli 150 vuotta.

Jiang ei ehdi kuitenkaan viettää paria tuntia kauempaa Hongkongissa, koska hänen on kiirehdittävä takaisin Pekingiin juhlimaan luovutusta virallisesti. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kommunistisen Kiinan johtaja vierailee Hongkongissa.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan Jiang johtaa kiinalaisvaltuuskuntaa juhlallisuuksissa. Hän osallistuu myös Hongkongin erityishallintoalueen perustamisjuhlaan ja Hongkongin uuden hallituksen virkaanastujaisiin. Presidentin lisäksi juhlatilaisuuksiin osallistuvat myös pääministeri Li Peng, ulkoministeri Qian Qichen ja muita korkeita kiinalaisviranomaisia.

Hongkongin tuleva johtaja Tung Chee Hwa ja väistyvä kuvernööri Chris Patten toivottivat tuoreeltaan presidentti Jiangin ilmoituksen tervetulleeksi. Tungin mukaan presidentin osallistuminen osoittaa, kuinka paljon Kiinan hallitus arvostaa Hongkongin liittämistä Kiinaan. Hongkongin demokratia-aktivistit sen sijaan ottivat tiedon vastaan kylmäkiskoisesti. Heidän mukaansa Jiangin osallistumisella ei ole merkitystä.

Britannian pääministeri Tony Blair ilmoitti keskiviikkona, että myös hän ottaa osaa juhlallisuuksiin. Blairin osallistumista pidettiin viikkojen ajan epävarmana.

Hongkongissa juhlallisuuksiin on kutsuttu 4000 vierasta. Kruununprinssi Charles johtaa Britannian valtuuskuntaa. Pekingissä tilaisuutta juhlitaan 3500 vieraan voimin valtion järjestämillä illallisilla.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat