Mainos

Kiinan presidentti lupailee uudistuksia

Presidentti Hu Jintao kertoi uudistuksista 2,5 tuntia kestäneessä puheessaan. Muutosten ohella presidentti painotti "harmonista yhteiskuntaa".

Kiinan presidentti Hu Jintao on avannut kommunistisen puolueen puoluekokouksen lupauksin rajoitetuista poliittisista uudistuksista. Samalla hän tähdensi, että uudistusten on pysyttävä tiukasti kommunistisen puolueen valvonnassa.

Presidentti hahmotteli maan tulevaisuutta kaksi ja puoli tuntia kestäneessä puheessaan, jota kuulemassa oli yli 2200 puolueen jäsentä. Hun mukaan Kiinan nykyaikaistuminen on luonut valtavia taloudellisia rikkauksia, mutta hinta ympäristölle ja yhteiskunnalle on ollut kova. Hän viittasi muun muassa kaupunkien ja maaseudun väliseen elintasokuiluun.

Vaikka talouskasvu edelleenkin on ykköstavoite, viranomaisten on jatkossa kyettävä hillitsemään kasvun mukanaan tuomia haittavaikutuksia, Hu vaati.

- Kiina on käymässä läpi laajoja ja syvällisiä muutoksia. Tämä tuo mukanaan ennennäkemättömiä mahdollisuuksia mutta myös ennennäkemättömiä haasteita, Hu alleviivasi kuulijoilleen, joiden joukossa oli myös hänen edeltäjänsä Jiang Zemin. Tämä näytti osan aikaa torkkuvan Hun esitellessä näkemyksiään.

Harmoniaa ja kestävää kehitystä

Hu viittasi toistuvasti "harmoniseen yhteiskuntaan", joka voidaan saavuttaa vähentämällä taloudellista epätasa-arvoa. Toinen hänen termeistään oli "tieteellinen näkemys kehitykseen", jolla presidentti pyrkii korostamaan kestävää, ympäristön huomioon ottavaa kehitystä. Periaate hyväksyttäneen kokouksen aikana kommunistisen puolueen perusasiakirjoihin, mitä pidetään voittona Hulle.

Kokoukseen liittyvät erittäin tiukat turvatoimet. Poliiseja oli joka kadunkulmassa kokouspaikalle johtavan tien varrella, ja Tiananmenin aukio oli suljettu yleisöltä.

Toisinajattelijoita oli pidätetty tai asetettu tiukkaan valvontaan hyvissä ajoin ennen kokousta. Joidenkin aktivistien mukaan toisinajattelijat ovat nyt tiukimmassa puristuksessa viiteen vuoteen.

Taiwania ei uhkailtu

Taiwaniin Hu otti melko maltillisen kannan. Hän vetosi Taiwanin johtajiin, jotta nämä suostuisivat keskustelemaan vihollisuuksien lopettamisesta. Hu teki täysin selväksi, että Taiwanin itsenäistymistä ei voida Kiinassa hyväksyä, mutta hän ei uhannut Taiwania voimankäytöllä.

- Haluamme esittää juhlallisen vetoomuksen: keskustelkaamme vihollisuuksien lopettamisesta ja rauhansopimuksen solmisesta yksi Kiina -periaatteen mukaisesti, presidentti sanoi.

Taiwanin edustajan mukaan tapaaminen ei ole mahdollinen näillä ehdoin.

Puoluekokouksen odotetaan valitsevan Hun ja pääministeri Wen Jiabaon uudelle viisivuotiskaudelle. Samalla sen odotetaan nostavan johtoasemiin niitä, joista vuoden 2012 puoluekokouksessa voi tulla Hun seuraaja.

Johtajien uusi sukupolvi on syntynyt Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen, ja se on saanut koulutuksensa taloudellisten uudistusten kauden aikana, huomautti pohjoisesta Xianin kaupungista oleva kokousedustaja Zhang Nanning uutistoimisto DPA:lle.

- He ovat avoimempia, ja heillä on kansainvälisempää näkemystä. Meillä on heistä todella suuria odotuksia, Zhang suitsutti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.