Mainos

Kiinan pääministeri vaatii energian säästämistä

Kiinan pääministeri totesi kansankongressin vuosittaisessa kokouksessa, että umpäristöä on suojeltava tinkimättä talouskasvusta.

Kiinan hallitus lupaa hillitä energiantuhlausta ja suojella nykyistä enemmän ympäristöä. Talouskasvusta ei kuitenkaan tingitä, huomauttaa pääministeri Wen Jiabao.

-Meidän pitää parantaa talouskasvun laatua ja tehoa. Huomiota on kiinnitettävä energian ja luonnonvarojen säästämiseen, ympäristönsuojeluun ja tehokkaaseen maankäyttöön.

Wen puhui kansankongressin eli parlamentin vuosittaisessa istunnossa Pekingissä. Kansankongressiin kuuluu lähes 3000 edustajaa, joiden tehtävänä on lähinnä hyväksyä kommunistisen puolueen esitykset.

-Suojelkaamme sosiaalista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Kaikkien on saatava nauttia uudistuksen ja kehityksen hedelmistä, Wen julisti samaan tapaan kuin viime vuonna.

Hän vakuutti, että hallitus keventää koulumaksuja ja tarjoaa entistä useammille viljelijöille perusterveydenhuollon. Kommunistinen puolue yrittää rauhoittaa kaupunkien ulkopuolella kytevää tyytymättömyyttä myös kohentamalla oppilaitoksia ja sairaaloita.

Paikallishallituksista syntipukkeja

Levottomuutta lietsovat köyhyyden lisäksi korruptio ja tonttikiistat. Yhteenottoja puhkesi muun muassa vuoden alussa Kaakkois-Kiinassa, kun kyläläiset syyttivät viranomaisia peltojensa pakkolunastuksista polkuhintaan.

Lisää rahaa armeijalle ja terveydenhuoltoon

Wen myöntää, että vallan väärinkäytökset ovat ongelma.

-Melko monet paikallishallitukset sekä virastot kilpailevat keskenään rahankäytössä ja kuluttavat varoja runsaskätisesti, mikä herättää kansassa mielipahaa.

Huolta herättävät myös teollisuusjätteet ja -myrkyt. Kiinassa on viisi maailman kymmenestä saastuneimmasta kaupungista. Vesistöjen läheisyydessä toimii tuhansia kemianjalostamoita, joista useiden turvallisuutta pidetään kyseenalaisena.

Esimerkiksi yli vuosi sitten Amurjokeen pääsi bentseeniä Koillis-Kiinassa. Myrkkylautta eteni Venäjän Kaukoitään saakka.

Päätavoite on kaupan lisääminen

-Takapajuisia tuotantolaitoksia on yhä käytössä, vaikka ne olisi pitänyt sulkea. Eräät paikallishallitukset ja yritykset eivät ole noudattaneet lakeja ja määräyksiä energiansäästöstä sekä ympäristönsuojelusta, Wen syyttää.

Hän korosti samaan aikaan kasvun "tasapainottamista", joka ei tarkoita sen hidastamista. Kaikkein tärkeimpänä tavoitteena pidetään edelleen uusien työpaikkojen synnyttämistä ulkomaankaupalla.

Kansantasavallan talous on paisunut viime vuosina maailman neljänneksi suurimmaksi - ja hiilidioksidipäästöt lähelle Yhdysvaltoja. Kiinan arvellaan ohittavan Yhdysvallat kasvihuonekaasuissa vuoteen 2009 mennessä.

Wen ei paljastanut, miten Kiina suhtautuu Kioton ilmastosopimuksen jälkeiseen kansainväliseen yhteistyöhön. Sopimus umpeutuu viiden vuoden päästä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.