Mainos

Kiinan pääministeri USA:han ja Kanadaan

Kiinan pääministeri Zhu Rongji lähti tänään viralliselle vierailulle Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, kertoi uutistoimisto Xinhua. Vierailua varjostavat pahat erimielisyydet ihmisoikeuskysymyksissä, talouspolitiikassa ja Kosovon kriisin hoidossa.

Zhu tapaa vierailunsa aikana mm. Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin ja Kanadan pääministerin Jean Chretienin. Zhu vierailee ensimmäisenä Kiinan pääministerinä Yhdysvalloissa 15 vuoteen. Hänen matkansa alkaa Los Angelesista, jossa ihmisoikeusaktivistit ovat luvanneet olla häntä vastassa jo lentokentällä osoittamassa mieltään Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaa vastaan.

Ihmisoikeuskysymysten lisäksi Kiina ja Yhdysvallat ovat erimielisiä siitä, kuinka Kosovon kriisi saataisiin loppumaan. Myös maiden välinen kauppa, joka on Yhdysvalloille alijäämäinen 57 miljardia dollaria, on hiertänyt suhteita.

Ilmapiiriä ovat tiukentaneet myös erimielisyydet Taiwanin kysymyksessä sekä se, etteivät viime viikolla käydyt tiukat neuvottelut Kiinan pääsystä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon johtaneet tuloksiin. Zhu palaa kotimaahansa 20. huhtikuuta.
(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.