Mainos

Kiinan pääministeri tapaa Clintonin

Kiinan pääministeri Zhu Rongji saapui tänään Valkoiseen taloon neuvotteluihin presidentti Bill Clintonin kanssa. Neuvottelujen arvellaan kestävän useita tunteja. Kiinan pääsy Maailman kauppajärjestöön WTO:hon on ennakkoarvelujen mukaan neuvottelujen keskeinen aihe.

Zhu on ensimmäinen Yhdysvalloissa vieraileva Kiinan pääministeri sitten vuoden 1984. Hän sai Valkoisessa talossa täydet viralliset vastaanottoseremoniat - joihin kuului mm. 21 tykinlaukausta. Zhu sanoi vastaanottojuhlallisuuksissa Kiinan haluavan läheistä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Zhun mukaan mailla ei ole kiistoja, joita ei voida ratkaista rauhanoamisilla neuvotteluilla.

Clinton puolestaan totesi, että on kummankin maan etujen mukaista "keskustella rehdisti ja kuunnella avoimin mielin". Kiinan WTO-jäsenyyden lisäksi Zhun ja Clintonin uskotaan keskustelevan sellaisista maiden välejä hiertävistä ongelmista kuin Kiinan ihmisoikeusrikkomukset ja epäilyt, joiden mukaan Kiina on varastanut Yhdysvaltain ydinsalaisuuksia.

Asiantuntijat eivät usko, että Zhu ja Clinton pääsisivät sopimukseen Kiinan liittymisestä WTO:hon, vaikka asiassa onkin edistytty huomattavasti. Neuvottelujen tuloksena on todennäköisesti, että hankkeen kerrotaan edistyneen huomattavasti. Sen jälkeen asiasta jatketaan kuitenkin neuvotteluja vielä useiden kuukausien ajan.

Kiina on vuosikausia yrittänyt päästä WTO:n ja sen edeltäjäjärjestön Gattin jäseneksi. Yhdysvaltain kongressissa ei kuitenkaan löydy suurtakaan innostusta päästää Kiina WTO:hon. Äskettäin julkisuuteen nousseet tiedot, joiden mukaan Kiina on varastanut Yhdysvaltojen ydinsalaisuuksia, eivät ole mitenkään lisänneet innostusta. Yhdysvallat on aiemmin evännyt omasta puolestaan Kiinan pääsyn 134-jäseniseen WTO:hon, koska Kiina ei ole avannut kyllin markkinoitaan ulkomaisille tuotteille.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.