Mainos

Kiinan opposition suunnittelemat protestit kuivuivat kokoon

Kiinan viranomaiset varmistivat tänään tiukoin toimin, ettei opposition koolle kutsumista mielenosoituksista tullut mitään.

Aktivistit kertoivat, että mahdollisesti jopa sata ihmisoikeuskysymyksiin perehtynyttä juristia ja muuta eturivin aktivistia oli kadonnut lauantaista lähtien. Osa oli pidätetty, osa oli pantu kotiarestiin.

Viranomaiset näyttivät vaikeuttavan myös tekstiviestien ja internetin käyttöä. Erityisesti silmätikkuna olivat sivustot, joissa ihmisiä oli kutsuttu mielenosoituksiin.

Arabimaiden esimerkin innostamat oppositioaktivistit kehottivat kiinalaisia kokoontumaan tänään mielenosoituksiin Pekingiin, Shanghaihin, Kantoniin ja kymmeneen muuhun suurkaupunkiin. Aiotuilla mielenosoituspaikoilla parveili sunnuntaina kuitenkin mielenosoittajien sijasta satoja poliiseja.

Pekingissä poliisi hajotti nopeasti arviolta satapäisen väkijoukon, joka oli saapunut Wangfujingin ostoskadulle.

- Yritän tehdä jotain maani puolesta, näyttää voimaani, sanoi nuori opiskelija ennen kuin poliisi työnsi hänet syrjään.

Osa paikallaolijoista oli lähinnä uteliaita tai satunnaisia ohikulkijoita. Yksi heistä kertoi joutuneensa käsirysyyn poliisin kanssa poimittuaan maasta muutaman kukan.

- Olin juuri käymässä Kielletyssä kaupungissa turistina ja kuljin tästä ohi, ja sitten nämä ihmiset veivät minut mennessään. -- Miksi? Mitä demokratiaa tämä on, mies valitti.

Verkon valvonta tiukkenee

Ihmisoikeusasianajaja Li Jinsong arvioi poliisin toimien paljastaneen, miten huolissaan viranomaiset ovat Tunisian "jasmiinivallankumouksen" ja sen seurausten mahdollisista vaikutuksista Kiinaan.

Kiinan viranomaiset ovat pyrkineet rajoittamaan uutisointia, joka koskee Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maita ravistelevia levottomuuksia. Sunnuntaina nettihaut, joissa oli sana jasmiini, kangertelivat pahemman kerran.

Hallitsevan kommunistisen puolueen johtajille lauantaina puhunut Kiinan presidentin Hu Jintao kehotti maan viranomaisia tiukempaan internetin hallintaan. Hu varoitti samalla, että huolimatta vaurauden kasvusta Kiinan yhteiskunnallinen vastakkainasettelu on syvenemässä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.