Mainos

Kiinan öljyntuonti rajussa kasvussa

Kiina tuo jo öljyä toiseksi eniten maailmassa. Öljyn kulutusta lisää liikenteen ja yksityisautoilun raju kasvu.

Kiinan öljyntuonnin uskotaan ylittävän tänä vuonna 100 miljoonaa tonnia. Viime vuonna Kiinan öljyntuonti kasvoi 31,2 prosenttia, mutta tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvu on yltänyt jo 35 prosenttiin. Arvioiden mukaan vuonna 2007 kasvu saattaa nousta jo 50 prosenttiin. Jo viime vuonna Kiina ohitti Japanin ja nousi öljyntuojana kakkoseksi Yhdysvaltain jälkeen.

Kiinan öljyntarpeen taustalla ovat nopean talouskasvun ohella liikenteen ja yksityisautoilun raju lisääntyminen. Tuonti mukaanlukien autojen myynti kasvoi Kiinassa viime vuonna 80 prosenttia kahteen miljoonaan ajokkiin. Kallistuva bensiinin hinta huolettaa jo ulkomaisia autotehtaita, jotka investoivat kiihtyvällä vauhdilla Kiinaan. Autojätti General Motors ilmoitti tänään investoivansa kolme miljardia dollaria Kiinaan seuraavien kolmen vuoden aikana. Samaan aikaan yhtiö aikoo kaksinkertaistaa kapasiteettinsa 1,3 miljoonaan ajoneuvoon.

Kiinan apajille pyrkivät myös muut isot autonvalmistajat. Esimerkiksi saksalainen Volkswagen on ilmoittanut, että Kiina on tätä nykyä yhtiön suurin markkina ja samalla se on ohittanut myyntiluvuissa VW:n kotimarkkinat Saksassa.

DaimlerChrysleriltä odotetaan päänavausta Kiinan markkinoille lähimmän vuoden kuluessa ja pari vuotta sitten aloittanut Ford alkaa rakentaa toista tehdasta heti, kun yhtiö on saanut luvan Kiinan hallitukselta.

(MTV3-DPA-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.