Kiinan nettisensuuria arvostellaan

Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee Kiinan viranomaisten Internetin hakukoneisiin kohdistamaa sensuuria.

Kiina ryhtyi uutistoimistotietojen mukaan viime viikolla estämään pääsyn suosittuihin Google- ja AltaVista-hakukoneisiin. Human Rights Watch kehotti Google- ja AltaVista-yhtiöitä vastustamaan Kiinan viranomaisten yrityksiä sensuroida vapaata tiedonkulkua Internetissä.

Tunnettu hakukone Yahoo ja joukko kiinalaisia Internet-yrityksiä allekirjoittivat keväällä lupauksen, että ne estävät kiinalaisten käyttäjien pääsyn tietyille verkkosivuille niiden sisällön perusteella.

Kiina valvoo tiukasti kansalaistensa Internetin käyttöä. Viime keväänä se avasi pääsyn joillekin aiemmin kielletyille länsimaisille uutissivuille, mutta sadat muut ovat yhä kiinalaisten ulottumattomissa.

-Googlen ja AltaVistan käyttö on yksi parhaita tapoja kiertää sensuuri. Ne sallivat haut, joiden kautta saattaa löytyä kiellettyä tietoa sulkematta jääneiltä yllättäviltä sivuilta, sanoo Human Rights Watch hakukoneyhtiöiden toimitusjohtajille osoittamassaan avoimessa kirjeessä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kiinalaisella verkkosivulla netease.com:illa Googlen käytön estoa perustellaan sillä, että haut voivat johtaa pornosivuille, tietoihin kielletystä Falun Gong -lahkosta tai kansalliselle turvallisuudelle vahingollisille sivuille.

Sensuuri voi liittyä puoluekokoukseen

Kiina ei ole virallisesti ilmoittanut hakukoneiden käytön estämisestä. Asiantuntijoiden mukaan se ei ole aiemmin tukkinut hakurobotteja. Hakukoneiden käytön estämisen havaitsi tiettävästi ensimmäisenä amerikkalaisen opiskelijan kehittämä tietokoneohjelma.

Oikeustieteen opiskelija Ben Edelman sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Kiina on estänyt pääsyn sadoille muillekin sivuille. Niiden joukossa ovat mm. Amnesty International, Human Rights Watch ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Asiantuntijat uskovat, että tuorein sensuuriaalto saattaa liittyä tulossa olevaan Kiinan kommunistipuolueen puoluekokoukseen. Presidentti Jiang Zemin painotti viime viikolla puolueen propagandaosastolle, että kokouksen alla on tärkeää luoda "suotuisa ilmapiiri".

Kiinalaiset toisinajattelijat ovat hyödyntäneet Internetiä tiedonvälityskanavana maassa, jossa joukkoviestimet ovat hallituksen tiukassa valvonnassa. Amerikkalaisen Rand-tutkimuslaitoksen viime kuussa julkaiseman raportin mukaan Kiinan hallitus puolestaan käyttää verkkoa toisinajattelijoiden arvostelemiseen ja viranomaiset ovat lähettäneet dissidenttien sähköpostiosoitteisiin tuhansia hämäysviestejä.

-Hallituksen ponnistelut itsesensuurin edistämiseksi näyttävät onnistuneen, sanottiin Randin raportissa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat