Mainos

Kiinan maanjäristys romahdutti satoja kouluja

Paikallisen viranomaisen mukaan yli 4,8 miljoonaa kiinalaista on menettänyt kotinsa Sichuan maakunnassa. Kuolonuhrien määräksi on arvioitu yli 50 000. Asiantuntijat ovat varoittaneet kulkutautien vaarasta, jos ruumiita ei saada haudattua nopeasti.

Sortuneista taloista on löytynyt edelleen eloonjääneitä. Pelastustyöntekijöiden kerrotaan kaivaneen päivän aikana raunioista parikymmentä ihmistä.

Järistyksen tuhoamasta Beichuanin kaupungista löydettiin koulun raunioista lapsi elossa. Pelastustyöntekijät kuulivat lisää avunpyyntöjä kiviröykkiöiden alta. He vannoivat, että eivät anna vielä periksi.

Vanhemmat arvostelevat koulujen kestävyyttä

Maanjäristys romahdutti asuintalojen lisäksi valtavan määrän kouluja. Kiinassa onkin aloitettu tutkimukset siitä, miksi niin monet koulut tuhoutuivat alkuviikon järistyksessä. Viranomaiset varoittavat samalla, että kaikkia kehnosta rakentamisesta syyllisiä rangaistaan.

Sichuanin maakuntaa runnelleessa järistyksessä tuhoutui satoja koulurakennuksia.

Vanhempien mukaan paikallisviranomaiset ovat usein tienneet rakentamisen heikosta laadusta.

Koululasten vanhemmat vaativat selvitystä siitä, miksi kouluja oli niin paljon tuhoutuneiden rakennusten joukossa. Esimerkiksi Wufun kylässä kaikki muut rakennukset paitsi koulu pysyivät pystyssä järistyksessä. Koulun romahduksessa kuoli 300 ihmistä.

- Lastamme ei tappanut järistys. Hänet ja muut surmasi hatara rakennus. Viranomaiset tiesivät, että se ei ollut turvallinen, syytti 13-vuotiaan tyttärensä menettänyt Bi Kaiwei.

Asuntoministeri Jiang Weixinin mukaan kouluja ei ollut tehty kestämään niin voimakasta järistystä. Hän kuitenkin myönsi, että korruptio saattaa olla syynä rakennusten huonoon kuntoon.

Presidentti Hu jouduttaa pelastustöitä

Kiinan presidentti Hu Jintao on vaatinut pelastustöiden jouduttamista maanjäristyksen tuhoalueilla.

Hu lensi aiemmin päivällä Sichuanin maakuntaan seuraamaan pelastustöiden etenemistä. Pääministeri Wen Jiabao on ollut alueella jo maanantaista lähtien.

Yhdysvallat on luovuttanut Kiinalle satelliittikuvia maanjäristyksen tuhoamista alueista. Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja tänään.

Kiina pyysi eilen Yhdysvalloilta kuvia Chengdun kaupungin ympäristöstä voidakseen paremmin auttaa järistyksen uhreja. Kuvista voidaan saada yksityiskohtaista tietoa muun muassa silloista, rautateistä, tunneleista ja satamista. Kiinan Washington-lähetystön edustajan mukaan tiedot voivat auttaa paikallistamaan avun tarpeessa olevia ihmisiä.

Viisi tuntia verenluovutukseen

Pekingissä järistys on kirvoittanut suuren auttamisen vimman. Ihmiset ovat jonottaneet verenluovutukseen, ja päiväkotilapsista lähtien kaikki ovat halunneet lahjoittaa rahaa keräyksiin.

Dong Rui, 33, ei valittanut vaikka sai jonottaa Punaisen Ristin verenluovutuspisteessä viiden tunnin ajan. Hän toivoi, että hänen verensä auttaa pelastamaan ihmisiä tuhoalueella.

Dong kertoi samalla, että hänen lapsensa oli lahjoittanut rahaa järistyksen uhreille päiväkodissa.

Rahankeräyslippaita on asetettu muun muassa ostoskeskuksiin, ja koulut ovat pistäneet oppilaansa ja yritykset työntekijänsä keräämään rahaa. Kiinan Punaisen Ristin saldo oli kolmen ensimmäisen järistyksen jälkeisen päivän aikana 55 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin.

(Huomenta Suomen uutiset 16.05.2008)

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.