Kiinan maanjäristyksen jäljiltä yhä kymmeniä tuhansia kateissa

Kiinan tuhoisan maanjäristyksen kuolonuhrien määrä voi nousta jopa yli 50 000:n, kertoo uutistoimisto Xinhua.

Luvun pelätään vielä nousevan, koska kymmeniätuhansia ihmisiä on edelleen kateissa.

Vielä eilen kuolleita oli viranomaisten mukaan runsaat 14 000. Alkuviikosta sattunut järistys on tuhoisin Kiinan historiassa kolmeen vuosikymmeneen.

Kiina lähettää tuhoalueelle 90 avustushelikopteria nykyisten 20:n lisäksi. Alueelle pudotetaan kymmeniätuhansia ruoka- ja vaatepaketteja.

Kiinan presidentti Hu Jintao on lentänyt maanjäristyksen runtelemaan Sichuanin maakuntaan seuraamaan pelastustöiden etenemistä. Asiasta kertoo Kiinan kansallinen uutistoimisto Xinhua. Pääministeri Wen Jiabao on ollut alueella jo maanantaista lähtien.

Lääketarvikkeista puutetta

Vaikka Kiina on lisännyt ponnisteluja järistysuhrien auttamiseksi, avuntarve kasvaa koko ajan.

- Ruokaa on riittävästi, mutta vedestä on pulaa. Olemme saaneet vain pullotettua mineraalivettä, mutta emme mitään, mitä voisi käyttää ruuanlaittoon, valitti opettaja Wang Yujie.

Alueelle on tuotu yli 12,5 tonnia avustustarvikkeita, ja helikopterit rahtaavat koko ajan lisää. Viranomaisten mukaan pahin pula on peitteistä, teltoista ja ruuasta. Lääketarvikkeissa puutetta on lähes kaikesta: yhtä hyvin siteistä ja antibiooteista kuin hengityskoneista ja dialyysilaitteista.

MTV:n kirjeenvaihtaja Petri Saraste seurasi pelastustöitä 70 kilometriä Chengdun ulkopuolella sijaitsevassa kylässä.

- Ruumiita kaivettiin koko ajan esille, ja haju oli melkoinen. Näin kuitenkin iloisen tapahtumankin, kun kaksi naista kaivettiin raunioista elossa.

Sarasteen mukaan Kiinan maanjäristyksen uhrit ovat paljon onnekkaamaassa asemassa kuin Myanmarin hirmumyrskyn uhrit.

- Täytyy vain ihailla tätä päättäväisyyttä ja ammattitaitoa, millä sotilaat ja palomiehet täällä toimivat. Sairaalassa lääkärit painavat kolmessa vuorossa lähes nukkumatta, Saraste kuvailee.

Rauniot Sichuanin maakunnassa ovat Sarasteen mukaan valtavia. Omaiset kaivavat käsipelillä koulujen raunioita etsiessään raunioihin hautautuneita omaisiaan. Kotinsa menettäneet ihmiset asuvat suojamuovista tehdyissä teltoissa, joita on pystytetty kilometritolkulla.

- Kun ruokaa jaetaan, köyhät, sairaat ja vanhat jäävät helposti vahvempien jalkoihin, Petri Saraste sanoo.

Saraste kertoo myös, että jälkijäristykset alueella jatkuvat. Hän itse heräsi yöllä siihen, että hotellirakennus, jossa hän yöpyi, huojui selvästi.

Uhreille apua Japanista

Kiina päästää maahan pelastushenkilöstöä Japanista auttamaan maanantaisen maanjäristyksen uhreja.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Japani lähettää apujoukkoja Sichuanin maakuntaan, jossa on kuollut tai kateissa yli 40 000 ihmistä. Kiina on aiemmin torjunut ulkomaiden avuntarjoukset.

Kiina lähettää myös itse lisää pelastustyöntekijöitä ja helikoptereita maanantaisen maanjäristyksen runtelemille alueille.

Wen on korostanut viranomaisten taistelevan ihmishenkien säästämiseksi kaikin keinoin, kustannuksista välittämättä. Tällä hetkellä avustustöissä on noin 116 000 henkilöä muun muassa poliisista ja armeijasta.

Kiinan viranomaisten toimintaa pelastustöissä on arvioitu maailmalla ripeäksi ja tehokkaaksi.

Ydinlaitoksien vaurioista ei tietoa

Järistysalueella sijaitsee myös Kiinan ydinasetutkimuskeskus sekä useita muita ydinaseisiin liittyviä, huippusalaisia laitoksia. Ydinvoimaloita alueella ei ole.

Kiina ei ole kertonut mahdollisista säteilyvuodoista. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman länsimaisen asiantuntijan mukaan on epätodennäköistä, että laitoksissa olisi tapahtunut pahoja onnettomuuksia.

Maanjäristys vaurioitti pahoin myös yli 400:aa tekoallasta Sichuanin maakunnassa. Vesiasioista vastaavan ministerin mukaan vaurioiden vakavuus ei ole vielä selvillä.

Järistysalueen suomalaiset kunnossa

Ulkoministeriön mukaan Kiinan järistysalueella olevat suomalaiset ovat turvassa. Pekingin-suurlähetystö on tavoittanut kaikki tiedossaan olevat suomalaiset Chengdun alueella.

Alueella voi silti olla suomalaisia, joista ministeriöllä ei ole tietoa.

Kiinan ulkoministeriön mukaan suomalaisia ei ole niiden 900 ulkomaalaisen joukossa, jotka ovat maajäristysalueella turvassa, mutta eivät ole päässeet sieltä poistumaan.

Vanhemmat menettivät ainoan toivonsa Kiinan järistyksessä

Lapsen kuolema on aina vanhemmille suuri menetys, mutta Kiinan järistysalueella surua on pahentanut hallituksen kiistelty yhden lapsen politiikka. Lähes kolme vuosikymmentä sitten Kiinassa kiellettiin vanhempia hankkimasta useampia lapsia, millä yritettiin rajoittaa väestönkasvua.

Politiikan seurauksena Kiinassa on syntynyt noin 400 miljoonaa lasta vähemmän, mutta se on myös johtanut vääristyneeseen väestökehitykseen. Kiinassa on yhä vähemmän nuoria ihmisiä huolehtimassa kasvavasta eläkeläisväestöstä. Ainoat lapset kantavat harteillaan perheen toiveita ja heitä paapotaan koko suvun voimin.

Pahimmilla järistysalueilla tuhoutui kymmeniä tai satoja kouluja, joiden raunioissa on edelleen tuhansia koululaisia jumissa. Sydäntäsärkevintä pelastusmiehistöille ja vanhemmille ovat olleet raunioista kuuluneet lasten äänet, jotka ovat vähitellen hiljentymässä.

- Aiemmin kuulimme vielä heidän äänensä. Jos he (pelastusmiehet) olisivat toimineet nopeammin, he olisivat jo pelastaneet tyttäreni, sanoi turhautunut ja vihainen Wen Huayoung, 39, joka odotti Hanwangin kaupungissa tietoja koulurakennuksen alle jääneestä tyttärestään.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat