Kiinan lähettiläs: Talouskasvu mahdotonta ilman päästöjä

Taloudellista kasvua on vaikea tavoitella lisäämättä energiankulutusta ja päästöjä. Syksyllä Suomeen muuttanut Kiinan suurlähettiläs Huang Xing puolustaa maanmiestensä oikeutta parempaan elämään.

- Suomessa joka kolmannessa kodissa on sauna. Meillä Kiinassa kaikilla ei ole edes mahdollisuutta päästä suihkuun. Ihmisillä on oikeus ainakin vähän parempaan elämään, hän sanoo.

- Meidän ei pitäisi taistella ilmastonmuutosta vastaan ylläpitämällä köyhyyttä ja uhraamalla mahdollisuus kehitykseen.

Kiina ilmoitti päästövähennystavoitteistaan jo reilusti ennen Kööpenhaminan kokousta. Maan tavoitteena on vähentää bruttokansantuotteensa hiili-intensiteettiä 40-45 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Hiili-intensiteetti kuvaa hiilidioksidipäästöjä suhteutettuna bruttokansantuotteeseen.

Käytännössä se tarkoittaa, että Kiina tehostaa hiilestä saatavan energian käyttöä. Samanaikaisesti Kiinan päästöt kuitenkin kasvavat nopeasti, koska kansantalous kasvaa. Esimerkiksi vuonna 2007 Kiinan bruttokansantuote kasvoi yli kymmenen prosenttia.

Kiinan väkiluku on nyt 1,3 miljardia. Päästöt ja kulutus asukasta kohti ovat silti vain murto-osa teollisuusmaiden vastaavista.

- Jos kasvattaisimme talouttamme tavanomaista reittiä, siitä tulisi katastrofi. Emme kestäisi ilmastonmuutosta, suurlähettiläs toteaa.

- Kiina ei ole valmis johtamaan ilmastonmuutoksen vastaista taistelua, mutta haluamme tietysti tehdä yhteistyötä.

On arvioitu, että vaikka vanhat teollisuusmaat leikkaisivat päästöjään 80 prosenttia ja Kiina jatkaisi päästöjen tuottamista nykyiseen tapaansa, maailman maailman keskilämpötila nousisi 2,7 astetta vuoteen 2050 mennessä. Kööpenhaminan kokouksesta suurlähettiläs toivoo ainakin jonkunlaista sopimusta.

- On enää muutamia päiviä jäljellä. Tässä ajassa yksityiskohtaista sopimusta tuskin saadaan, mutta jos voimme saada yleisen sopimuksen, se olisi jo oikein hyvä tulos.

Lue myös:

    Uusimmat