Mainos

Kiinan johtava toisinajattelija julkisuuteen

Kiinan demokratia-liikkeen isäksi sanottu toisinajattelija Wei Jingsheng esiintyi illalla Suomen aikaa ensi kerran julkisuudessa saavuttuaan vajaa viikko sitten Yhdysvaltoihin.

Hyvin tunteikkaassa lehdistötilaisuudessa New Yorkin kaupunginkirjastossa 47-vuotias Wei kertoi 18 vankilavuodestaan Kiinassa ja uudesta elämästään maanpakolaisena Yhdysvalloissa.

-Olen odottanut vuosikymmeniä tätä tilaisuutta ilmaista itseni vapaasti, Wei sanoi astuttuaan huoneeseen toimittajien osoittaessa pitkään seisoaltaan suosiota. Leveästi, mutta väsyneesti hymyillen hän kohotti molemmat kätensä hämillään aiheuttamastaan kohusta.

-Mutta Kiinan kansa on odottanut vuosisatoja. Juuri nyt viruu tuhansia poliittisia vankeja Kiinan kommunistisen puolueen vankiloissa yritettyään puhua vapaasti, Wei Jingsheng jatkoi. Vankilavuodet ovat kuitenkin opettaneet, että ihminen pystyy kestämään mitä tahansa, Wei totesi.

Tulkin kautta puhunut Wei kiitti hallituksia ja järjestöjä, jotka ovat taistelleet hänen vapauttamisensa puolesta. Erityisesti hän kiitti Yhdysvaltain presidenttiä Billi Clintonia, jonka katsotaan ajaneen vapauttamisen läpi keskustellessaan Kiinan presidentin Jiang Zeminin kanssa tämän äskeisen Yhdysvaltain-vierailun aikana.

Kiinan viranomaisten mukaan vapauttaminen johtui Wei Jingshengin heikosta terveydestä; 18 vankilavuoden aikana hän menettänyt melkein kaikki hampaansa, kärsinyt vakavista sydänongelmista ja muista vaikeiden vankilaolojen aiheuttamista sairauksista.

Wei on itse asiassa maanpaossa, sillä Kiinan viranomaiset ovat sanoneet, että hänen on kärsittävä vankeusrangaistuksensa loppuun, jos hän palaa Kiinaan. Wei sanoi haluavansa palata Kiinaan mihin hintaan hyvänsä.

Kiinassa on voimakas kansanliike demokraattisten oikeuksien puolesta ja kommunistista puoluetta vastaan, vaikka se ei ole ollut kovin näkyvä viime aikoina.
-Mutta laskuveden jälkeen tulee aina nousuvesi, joka virtaa Kiinan yli, Wei vakuutti. Wei Jingshengille tehtiin ennen tämän päivän tilaisuutta perusteellinen lääkärintarkastus Detroitissa ja hän joutui väsymyksen vuoksi keskeyttämään lehdistötilaisuuden ennen aikojaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.