Kiinan johdossa käydään valtataistelua

Kiinan kommunistisen puolueen korkein johto käy parhaillaan valtataistelua puoluejohtaja ja presidentti Jiang Zeminin asemasta, kertoivat puoluelähteet.

Parisataa politbyroon ja keskuskomitean jäsentä sekä vallakumousveteraania kokoontui eilen kolmeksi päiväksi Pekingiin valmistelemaan joka viides vuosi järjestettävää puoluekokousta, jonka uskotaan alkavan ensi perjantaina. Puoluekokous hyväksyy puolueen ohjelman ensi vuosisadalle sekä henkilövaihdokset puolueen huipulla.

Henkilökysymykset ovat puoluelähteiden mukaan kuitenkin edelleen ratkaisematta. Kiinassa on ennenkuulumatonta, että valtataistelun ratkaisu on jäänyt näin viime tinkaan.
Henkilökysymykset on aiemmin ratkaistu viikkoja ennen syyskuista puoluekokousta, pohjoisessa Beidahen lomakeskuksessa heinä-elokuussa pidetyissä puolue-eliitin neuvotteluissa.

Presidentti Jiang Zemin ei ole pystynyt ottamaan itselleen helmikuussa kuolleen Kiinan johtajan Deng Xiaopingin asemaa. 69-vuotiaan Jiangin voimakkain vastustaja on tiettävästi parlamentin 71-vuotias puhemies Qiao Shi, jolla on turvallisuuskoneiston tuki.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat