Mainos

Kiinan ja Venäjän yhteinen sotaharjoitus alkoi

Vanhat vihamiehet Kiina ja Venäjä järjestävät nyt ensi kertaa näytöksen, missä paitsi esitellään uusinta aseteknologiaa myös näytetään lännelle idän kasvavaa mahtia.

Kiina ja Venäjä ovat aloittaneet historian ensimmäisen yhteisen sotaharjoituksensa. Harjoituksen tarkoitus on tiivistävän maiden välistä yhteistyötä sekä korostaa Yhdysvalloille Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa Aasiassa.

Kahdeksan päivää kestävä 10 000 sotilaan harjoitus Vladivostokista Shandongin maakuntaan on voimannäyte, jota EU:ssa ja Yhdysvalloissa tarkkaillaan syystäkin tarkalla silmällä. Vanhat vihamiehet Kiina ja Venäjä järjestävät nyt ensi kertaa näytöksen, missä paitsi esitellään uusinta aseteknologiaa myös näytetään lännelle idän kasvavaa mahtia sekä sitä, ettei Kiina ole riippuvainen länsimaiden asevientirajoituksista.

Niin sanottuun "Peace mission 2005" -harjoitukseen osallistuvat niin maa-, meri- kuin ilmavoimatkin.Venäjän ja Kiinan odotetaan allekirjoittavan historian ensimmäisen yhteisharjoituksen päätyttyä jättiläismäisen asekauppasopimuksen. Kiina ostaa aseita ja Venäjä myy öljyään.

Vielä 70-luvulla Kiina ja Neuvostoliitto olivat katkeria vihamiehiä ja aluekysymysten takia suhteet olivat varsin tulehtuneet. Nyt maita yhdistää paitsi 4 300 kilometrin mittainen raja myös monet taloudelliset ja poliittiset intressit: Molemmat tuntevat huolta uskonnolisten ääriryhmien noususta.

Venäjä on myös tukenut Kiinaa Taiwanin ja Tiibetin kysymyksissä ja Kiina puolestaan Tshetsenia -sodassa. Itse asiassa suhteet ovat parhaat sitten diplomaattisuhteiden solmimisen 56 vuotta sitten. Maat allekirjoittivat vuoteen 2008 kestävän Ystävyys-yhteistyö ja avunantosopimusken viime vuonna.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.